Читај ми!

И мajмуни пролазе кроз кризу средњих година

Исхитрене одлуке, импулсивно понашање и промене ради промена саставни су део „кризе средњих година“ кроз коју пролазе и шимпанзе и орангутани, показало је истраживање међународног тима научника на чијем је челу био психолог Александер Вајс са Универзитета у Единбургу.

Међународни тим истраживача установио је да и шимпанзе и орангутани попут људи пролазе кроз „кризу средњих година".

Научници, међу којима је било психолога, стручњака за примате и економиста, открили су да, као и код људи, срећа ових мајмуна прати кривуљу "U", па су тако они најбезбрижнији у младости, док их депресија хвата у средњим годинама, да би у старости опет били срећни и задовољни.

Истраживање, чији су резултати објављени у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences, обухватило је више од 500 великих човеколиких мајмуна који живе у зоолошким вртовима у Америци, Јапану, Канади, Аустралији и Сингапуру.

„Очекивали смо да ћемо наћи објашњење зашто срећа код људи следи кривуљу у облику слова 'U'. Испоставило се да то нема везе ни са кредитима, ни са разводима, нити са било којим другим сегментом модерног живота. Примати, такође, имају пад расположења у средњим годинама, а немају ништа од свега тога", рекао је коаутор студије Ендру Освалд, професор економије на Универзитету „Ворвик", који већ 20 година проучава срећу код људи.

Вођа истраживања, психолог Александер Вајс са Универзитета у Единбургу, сматра да истраживање отвара многа врата.

Вајс је објаснио да се дуго сматрало да је криза средњих година била нешто специфично за људски род.

„Морамо дубље да се загледамо у нашу еволуцијску прошлост, као и у прошлост заједничких предака које делимо са шимпанзама, орангутанима и другим мајмунима", сматра Вајс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи