Читај ми!

Не знају да лете, ал' што пливају!

Врућина, радозналост или нешто треће натерали су две женке ноја да ушетају у Атлантски океан и отисну се далеко од обале. Мало људи зна да ове огромне афричке птице тркачице, високе и до три метра, а тешке и до 250 килограма, без већих проблема могу пливати, заправо „трчати кроз воду“. Додуше, заиста то врло ретко чине.

Да ли сте икада видели ноја како плива? И то у Атлантском океану?!

Рибари и туристи код Ајзерфонтина у Јужној Африци јесу. Додуше, први се нису превише узбудили због тога, а други су одмах искористили прилику да овековече овај редак призор.

Две женке су се храбро отиснуле ка пучини, али је њихово уживање прекинуо управо рибарски чамац који се појавио и натерао их на „тактичко повлачење" ка обали.

Необичне купачице се вероватно нису толико уплашиле од „девет љутих рибара" у дречавим кабаницама колико од музике која је трештала са овог пловила.

Огромне птице, које могу имати и до три метра висине, пожуриле су ка сувом да негде забоду „главу у песак".

Можда је ова слика врло, врло ретка, али за нојеве се зна да могу да пливају. Даги Бестер са „Канго" фарме нојева у Јужној Африци, каже да они то обично чине када желе да се расхладе током врелих летњих дана.

Биолог Кристофер Јохансон је објаснио да нојеви пливају користећи исте покрете ногу као када трче по сувом. „Ако главу држе изнад воде, то им није много тешко", тврди овај стручњак.

Но, никоме није јасно где су ове две женке пошле, с обзиром на то да су, када су први пут спажене, биле баш далеко од обале. Да није наишао чамац, питање је где и како би завршиле.

„Постоји фарма близу. Претпостављам да су кренуле у шетњу и једноставно ушле у воду. Рибари су их приметили и потерали у одговарајућем смеру. Да нису, верујем да би се удавиле", сматра Рија Диксон, која је сцену пратила са терасе свог мотела на обали.

„По изласку из воде су само отресле воду с перја и продужиле 'својим послом', као да се ништа није догодило", додала је Диксонова. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи