Читај ми!

Отвара се уклети хотел у Пјонгјангу

Грађевина осуђена на пропаст, како још зову хотел у облику пирамиде са 105 спратова, више од 20 година је стајала над главним градом Северне Кореје, попут непремостиве планине! Изгледа да је 47. по висини зграда на свету пред историјским отварањем. Додуше, делимичним!

Хотел „Рјугјонг" у Пјонгјангу највероватније ће делимично бити отворен средином 2013. године, најавио је Рето Витвер, генерални директор интернационалног ланца хотела „Кемпински".

Компанија „Кемпински" водиће ово здање, за које Витвер тврди да ће бити отворено са све продавницама, канцеларијама, дворанама, ресторанима и 150 соба на самом врху, уместо планираних 3.000!

Хотел у облику пирамиде, висок 105 спратова, годинама је извор фасцинације, али и подсмевања спољног света као велика срамота ауторитарног режима Северне Кореје.

Са 336 метара висине спада међу највише грађевине на свету, тачније налази се на 47. месту.

Северна Кореја започела је изградњу хотела још 1987. године, али су радови обустављени 1990. године када је понестало новца због економске кризе.

Радoви на спољашњости хотела поново су покренути 2009. године, када је египатска компанија "Orascom Telecom" преузела тај угоститељски објекат током увођења мреже мобилне телефоније у Северну Кореју и, наводно, потрошила 140 милиона евра за довршавање фасаде.

Магазин Есквајер прогласио је 2008. године „Рјугјонг" најгором зградом у историји човечанства, истичући да је ужасно ружна, чак и за комунистичке стандарде.

Нашао се и на сличној листи британског Телеграфа, почетком ове године.

Међутим, Витвер тврди да, када је први пут видео фотографију хотела пре много година, прво што му је пало на памет било да би могла да донесе много новца.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи