Читај ми!

RHMZ upozorava na jak toplotni talas do 18. avgusta, temperature i do 41 stepena

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na jak toplotni talas do 18. avgusta. Očekuje se veoma toplo vreme sa temperaturama od 35 do 41 stepena. Sutra i prekosutra će u celoj Srbiji na snazi biti crveni meteo-alarm.

РХМЗ упозорава на јак топлотни талас до 18. августа, температуре и до 41 степена РХМЗ упозорава на јак топлотни талас до 18. августа, температуре и до 41 степена

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji se tokom cele sedmice očekuje veoma toplo vreme. Prema prognozama meteorologa, očekuje se da živa u termometru dostigne i 41. podeljak.

Veoma toplo vreme se očekuje i u Beogradu sa maksimalnom temperaturom od 37 do 39 stepeni. Očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama od 23 do 26 stepeni.

Crveni meteo-alarm sutra i prekosutra

Sutra i prekosutra će u celoj Srbiji na snazi biti crveni meteo-alarm. Prema objašnjenju RHMZ-a, reč je o ekstremno opasnim vremenskim uslovima, naročito ako traju nekoliko uzastopnih dana, zbog čega se apeluje na oprez.

Ugroženi su životi životinja i ljudi, posebno hroničnih bolesnika, lica pod terapijom i medicinskom kontrolom i meteoropata.

Takođe, reč je o ekstremno povoljnim vremenskim uslovima za šumske i druge požare.

Do kada će talas vreline trajati

Zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović rekao je ranije za RTS da će početak nedelje obeležiti visoke temperature, a da se mali pad očekuje krajem sedmice.

"Najtoplije će biti u prvoj polovini naredne sedmice, ali već u četvrtak, petak, subotu i nedelju, temperature će biti između 32 i 35 stepeni, što svakako ne možemo reći da je osveženje, ali jesu nešto prijatnije temperature. Ono što treba reći jeste da u odnosu na topli talas koji smo imali u julu, sada bismo ipak imali nešto niže jutarnje temperature", navodi Mihajlović.

Kako kaže, i dalje ćemo imati tropske noći u velikim gradovima, dok će u većini mesta u Srbiji do kraja meseca biti par stepeni niža temperatura i hladnije noći.

"U velikim gradovima i dalje tropske noći, ali bi ta minimalna temperatura bila između 20 i 22-23 stepena. U julskom talasu smo imali jutarnju temperaturu na području Beograda i 27-28, setite se, onih ponoći sa preko 30 ili oko 30 stepeni, i to je ono što će ipak učiniti prijatnijim i, da kažem, prihvatljivim ovo vreme, koje jeste iznad onih višegodišnjih proseka", rekao je Mihajlović.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи