Читај ми!

Upozorenje na izražen toplotni talas, upaljen crveni meteo-alarm u većem delu zemlje

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na izražen toplotni talas u celoj zemlji koji će trajati nekoliko dana. Na snazi je crveni meteo-alarm, osim u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Do kraja nedelje biće vrelo.

Novi Sad, Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji su gradovi u Srbiji, gde je živa na termometru u 14 časova pokazala 37 stepeni Celzijusa, objavljeno je na sajtu Zavoda.

Slede, Beograd, Palić, Sombor, Kikinda, Kruševac, Niš, Leskovac i Zaječar sa 36, dok je u Leskovcu, Kruševcu, Kraljevu, Dimitrovgradu izmereno 35 stepena Celzijusa, pokazuju podaci RHMZ-a.

Za stepen manje je u Bačkim Karlovcima, Požegi i Vranju, dok se živa u termometru u Sjenici podigla do 29, a na Zlatiboru do 28 podeljka Celzijusove skale.

Prema podacima RHMZ-a, najniža temperatura je na Kopaoniku, gde su izmerena 23 stepena Celzijusa.

Jak i dugotrajan toplotni talas trajaće do kraja sedmice, 14. jula, usloviće maksimalne temperature od 35 do 40 stepeni u Srbiji, a na području Beograda od 37 do 40 stepeni, naveo je RHMZ. 

Tropske noći

Zbog veoma visokih temperatura, u najvećem delu zemlje na snazi je crveni meteo-alarm što znači da su vremenske pojave takvog intenziteta da mogu biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom naredne nedelje, navodi RHMZ.

U većini urbanih sredina očekuju se tropske noći.

Zračenje i preporuke

Prognozirana je i vrlo visoka vrednost UV indeksa, što znači da se treba kloniti sunca u najtoplijem delu dana, a ako izlazite, obucite laganu odeću od prirodnih materijala, ponesite šešir i namažite kremu sa zaštitnim faktorom.

Tropski talas nastavlja se i u narednim danima, a maksimalna temperatura će iznositi i 40 stepeni. U urbanim sredinama očekuju se tropske noći.

Preporuka je da se najmanje dva sata dnevno boravi u klimatizovanim prostorijama. Ako nemate klima-uređaj kod kuće, pravilnim korišćenjem ventilatora možete rashladiti svoj dom.

Lekari preporučuju da se unosi više tečnosti, kao i da se konzumira više laganijih obroka.

Ako ste fizički aktivni, vežbajte u ranim prepodnevnim časovima, ili u večernjim satima.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару