Kiša za prvomajske praznike

Meteorolog prognostičar Nedeljko Todorović najavljuje kišovito vreme za prvomajske praznike. Danas, sutra i 1. maja biće nepovoljno vreme za izlete, ali će biti dobro za poljoprivrednike. Kiša koja ovih dana pada i tek će da pada zlata vredi, kaže Todorović.

Gostujući u Jutarnjem programu, Todorović je rekao da će izletnici, u zavisnosti od mesta do mesta, morati da se snalaze i uzdrže od celodnevnog boravka u prirodi, jer će kiša padati svaki dan.

Prema njegovim rečima, najviše kiše biće danas popodne, noćas i naročito sutra i delom 1. maja. Najveća količina padavina biće na severu i zapadu i to između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, nešto malo manje biće na jugoistoku i jugu.

"U tom periodu ne bi bilo ni sunčanih perioda, neka promenljiva varijanta. To ne bi bila celodnevna kiša kao što će sutra biti u Beogradu, centralnim delovima Srbije i u Vojvodini", rekao je Todorović.

U Srbiji neće biti mesta gde neće padati kiša.

U Beogradu, Vojvodini i Šumadiji kiša će 30. aprila padati celu noć do ujutru, tako da izletnici u prirodu bolje da idu posle podne.

Na osnovu analize vremenskih prilika u poslednjih 30 godina, Todorović je rekao da je vreme za prvomajske praznike lutrija, jer je u jednoj polovini slučajeva bilo lepo vreme za izletnike, a u drugoj polovini kiša.

Todorović je inače, zagovornik teorije da se ciklično smenjuju vrela i umerena leta, isto kao i hladne i umerene zime. 

Prema toj teoriji, kaže da ne bi trebalo da uđemo u period sa ekstremno toplim letima.

"Prošle godine smo u junu i julu imali dosta kiše i temperature su bile oko prosečnih vrednosti. Avgust je bio sušan i topao, tako da čitavo leto nije bilo toplo, kaže Todorović.

Smatra da bi ove godine na osnovu tog cikličnog ponavljanja, leto bilo malo toplije i sa nešto manje kiše u julu i avgustu.

U periodu koji dolazi, u maju i junu biće dosta padavina, sa lokalno izraženim jakim pljuskovima i nepogodama.

Sada ulazimo u period sa letnjim padavinama kada na mali prostor može da padne velika količina, a u bližoj okolini po neka kap kiše, kaže Todorović.

"U petak je bilo 30 stepeni i to je znak da čim je jedan period ekstremno topao odmah iza toga sledi pad temperature i to je karakteristika našeg vremena i naše klime", rekao je Todorović. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару