Drugi dan Samita BRIKS-a – lideri usvojili Kazanjsku deklaraciju

Zemlje učesnice drugog dana Samita BRIKS-a usvojile su završnu deklaraciju, izjavio je ruski predsednik. Vladimir Putin smatra je boravak 36 lidera država na Samitu dokaz da od izolacije Rusije nema ništa. Skupu u prestonici Tatarstana prisustvuje i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres. U delegaciji Srbije su četiri člana Vlade, a kao posmatrač u Kazanj stigao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Samit BRIKS-a nastavlja se u Kazanju, a prethodnog dana domaćin skupa i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa više lidera država-članica i rukovodiocima pojedinih organizacija.

Teme su politika i bezbednost, ekonomija i kulturno-humanitarna saradnja. Poslednja tačka na spisku, ali ne i najmanje važna, jeste status partnerskih država BRIKS-a.

Drugog dana Samita održane su dve sednice u uskom i proširenom sastavu, a u toku dana se očekuje i da će lideri BRIKS-a usvojiti završni dokument – Kazanjsku deklaraciju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres doputovao je u Kazanj i prisustvuje Samitu.

"Guteres je u Kazanju da bi učestvovao na Samitu šefova država članica BRIKS-a", navodi se u saopštenju Tatarstanske oblasti, čija je prestonica domaćin Samita.

Drugog dana Samita predsednik Rusije se sastaje sa predsednicima Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Masudom Pezeškijanom, kao i premijerom Etiopije Abijem Ahmedom

Planiran je i svečani prijem za lidere i druge učesnike Samita.

Odjeci samita u Kazanju 

Na Samit lidera BRIKS-a u Kazanj stigli su lideri 36 zemalja. Za Putina je to dokaz da izolacija Rusije nije uspela.

"Trideset država je izrazilo želju da sarađuje sa BRIKS-om na različitim nivoima i uključi se u aktivnosti BRIKS-a na neki način. Članice BRIKS-a moraju pažljivo da razmotre pitanje proširenja organizacije. Nećemo nikoga odbiti, vrata ostaju otvorena. Na Samitu u Kazanju se razgovara kako da se organizuje prijem novih članica'', rekao je Putin tokom prvog dana Samita. 

Jedna od tema na marginama Samita je i sukob u Ukrajini. Na sastanku sa ruskim predsednikom, premijer Indije Narendra Modi ponovio je kako je njegova zemlja spremna da pomogne u okončanju konflikta.

"Verujemo da problemi treba da se rešavaju mirno. Pružamo punu podršku postizanju mira i stabilnosti što je brže moguće. U svim našim naporima prioritet dajemo humanosti i pružićemo svaku pomoć u budućnosti", naveo je Modi.

Četiri člana Vlade predstavnici Srbije

Posebnu pažnju privukao je dolazak predsednika Kine Si Đinpinga kome će Samit biti i treći susret sa ruskim kolegom ove godine.

U glavnom gradu ruske Republike Tatarstan su i predsednici Južnoafričke Republike, Irana, brojnih zemalja Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike.

U delegaciji Srbije su četiri člana Vlade, a kao posmatrač u Kazanj, stigao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

BRIKS u brojevima

Brazil, Rusija, Indija, Kina 2006. godine odlučile su da se udruže, a 2010. godine pridružuje im se i Južnoafrička Republika.

Procena je da zemlje BRIKS-a čine 30 odsto kopna, ili oko 45 odsto svetskog stanovništva, kao i da poseduju oko petinu svetskih rezervi zlata.

U novoj razvojnoj banci BRIKS-a ukazuju na potrebu da se pomogne siromašnim zemljama globalnog juga, koji je deo asocijacije, što je potvrdila i predsednica banke Dilma Rusef.

"Implementirali smo i postavili značajna finansijska sredstva i veliki broj projekata, ali to i dalje nije dovoljno u poređenju s potrebama zemalja globalnog juga", rekla je Dilma Rusef. 

Samit šefova država zemalja članica BRIKS-a održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи