Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

U poslednjih 24 časa u napadima na Liban poginula 41 osoba; SAD: "Hitno" poboljšati humanitarnu situaciju u Gazi

Bukte sukobi na Bliskom istoku. Izraelski vojnici izveli su danas napade širom Pojasa Gaze u kojima je ubijeno najmanje 40 Palestinaca, uz pojačani pritisak izraelske vojske oko izbegličkog kampa u Džabaliji na severu okupirane palestinske enklave gde se vode borbe sa pripadnicima Hamasa. Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopšteno je da će Izrael slušati Sjedinjene Američke Države, ali će svoje akcije sprovoditi prema vlastitom nacionalnom interesu.

У последњих 24 часа у нападима на Либан погинула 41 особа; САД: "Хитно" побољшати хуманитарну ситуацију у Гази У последњих 24 часа у нападима на Либан погинула 41 особа; САД: "Хитно" побољшати хуманитарну ситуацију у Гази

U potrazi za komandantima Hezbolaha, Izreal je proširio vojnu operaciju sa juga na sever Libana, uglavnom naseljen hrišćanima. Izraelske vazduhoplovne snage saopštile su da je ubijen Muhamed Kamel Naim, jedan od šefova Hezbolahove elitne jedinice "Radvan".

Sa druge strane, libanski Crveni krst saopštio je da je tom prilikom poginulo najmanje 18 ljudi.

Libanske vlasti navode da je od početka izraelskih napada broj poginulih porastao na 2.309, dok su 10.782 osobe povređene.

Pripadnici kontingenta Vojske Srbije koji su angažovani u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija (UNIFIL) u Libanu i na Bliskom istoku su dobro i do sada nisu bili direktno ugroženi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U centralnom Izraelu oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, nakon što su iz Libana ispaljeni balistički projektili. Sva tri su presretnuta.

Uprkos tome što su izraelski premijer Benjamin Netanjahu i drugi zvaničnici u više navrata demantovali izveštaje da je vlada naredila vojsci da izbegava napade na Bejrut, javni medijski servis Kan tvrdi da je takvo naređenje izdato u petak, bez znanja članova ratnog kabineta.

Nije bilo vazdušnih udara na libansku prestonicu u poslednja četiri dana, a Kan navodi da je Netanjahu zahtevao da mu se prethodno iznese plan svakog potencijalnog udara na Bejrut kako bi ga lično odobrio.

Dok Izrael traži da se "plavi šlemovi" povuku iz Libana, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorava da napadi na mirovnjake mogu predstavljati ratni zločin.

Italija, Britanija, Francuska i Nemačka u zajedničkom saopštenju istakle su da moraju prestati izraelski napadi na snage UNFIL-a.

Nema mira ni u Pojasu Gaze. Napadnute su bolnica El Aksa i škola Ujedinjenih nacija.

U udaru na Centar za distribuciju hrane u Gazi ubijeno je dest osoba, a ranjene su desetine Palestinaca dok su čekali u redu za hranu. Među žrtvama ima žena i dece.

Očevici su naveli da su izraelske snage ispaljivale artiljerijske granate na civile koji su čekali brašno u centru izbegličkog kampa Džabalija.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи