Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Izrael obavestio SAD da namerava ograničeni kopneni upad u Liban; Hezbolah: Spremni smo

Kriza na Bliskom istoku se rasplamsava. Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za Si-Bi-Es njuz da je Izrael obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji je zvaničnik rekao da bi mogao da počne za nekoliko sati. Zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem, u svom prvom javnom obraćanju otkako je Izrael prošle nedelje ubio šefa grupe Hasana Nasralaha, istakao je da je pokret spreman da se suoči sa bilo kakvom izraelskom kopnenom invazijom na Liban.

Израел обавестио САД да намерава ограничени копнени упад у Либан; Хезболах: Спремни смо Израел обавестио САД да намерава ограничени копнени упад у Либан; Хезболах: Спремни смо

Izraelske snage (IDF) su nanele nekoliko udaraca Hezbolahu tokom dvonedeljnog talasa vazdušnih napada na mete u Libanu u kojima je eliminisano nekoliko komandanata Hezbolaha, a mnogi strepe da postoji mogućnost da sledeći potez Izraela bude kopnena ofanziva.

Ministarstvo zdravlja Libana, sa druge strane, saopštilo je da je više od 1.000 Libanaca poginulo, a 6.000 ih je ranjeno u protekle dve nedelje, ne precizirajući koliko je civila među žrtvama, a prema podacima vlade, milion ljudi, tj. petina populacije, pobeglo je iz svojih domova.

U međuvremenu, Izrael je pokrenuo napade na ciljeve Huta u Jemenu, nakon što su militanti iz njihovih redova ispalili rakete na Izrael tokom protekla dva dana.

Na meti je bio i lučki grad Hodejda. Poginule su četiri osobe, a 30 je povređeno.

Nakon udara izraelskih vazduhoplovnih snaga na Hute u Jemenu, udaljenom oko 1.800 kilometara, načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga, general-potpukovnik Herci Halevi, upozorio je da Izrael može da dosegne i dalje ciljeve.

S njim se saglasio izraelski ministar odbrane Joav Galant, koji je poručio da nijedno mesto nije predaleko posle napada na Jemen.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova, sa druge strane, tvrdi da su izraelski lovci ciljali civilnu infrastrukturu, kao što su energetska postrojenja i rezervoari za gorivo.

Iranski predsednik Masud Pezeškijan osudio je izraelske napade na regionalne saveznike Teherana, upozoravajući da takve akcije neće ostati bez odgovora.

Poslednji izraelski napadi na položaje Hezbolaha u Libanu i Huta u Jemenu usledili su posle ubistva vođe te grupe Sajeda Hasana Nasralaha, koji je likvidiran u izraelskom napadu na komandni centar Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta.

Pentagon je povećao borbenu gotovost svojih snaga zbog potencijalne pretnje od Irana.

Istovremeno, Izraelska vojska nastavlja sa akcijama u Pojasu Gaze. U poslednja 24 časa ubijeno je 28 Palestinaca, a od 7. oktobra 41.595. Sukob Izraela i Hamasa traje već 360. dana.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи