Читај ми!

Kapetan superjahte "Bayesian" odbio da odgovara na pitanja tužilaca o brodolomu

Kapetan superjahte "Bayesian" britanskog tehnološkog tajkuna Majka Linča, koja je 19. avgusta potonula u blizini Palerma, Džejms Katfild, izjasnio se da prihvata odgovornost, ali ne i krivicu i odbio da odgovara na pitanja tužilaca.

Džejms Katfild je, kako je prenela agencija Ansa, odbio da odgovara na pitanja tužilaca jer je, kako je objasnio njegov advokat, iscrpljen i zato što njegov tim nije imao dovoljno vremena da pripremi odbranu u slučaju da bude optužen zbog sumnje na višestruko ubistvo iz nehata i izazivanje brodoloma u kojem su poginuli Majk Linč, njegova osamnaestogodišnja ćerka Hana i još pet osoba.

Tužioci u Termini Imereseu juče su zvanično stavili Katfilda (51) pod istragu, prenela je agencija Ansa.

Tokom jučerašnjeg dvočasovnog sastanka sa državnim tužiocima, kapetan je odgovarao na pitanja uključujući i to da li su vrata i otvori bili zatvoreni i u kojem trenutku je aktiviran alarm nakon što je jahta zahvaćena olujnim udarom i šta se zaista događalo tokom tih 32 minuta koliko je trebalo da luksuzni brod potone.

Pre nego što je radio za tehnološkog tajkuna Majka Linča, Katfild je godinama bio kapetan luksuznih jahti na Mediteranu, a radio je i za jednog neimenovanog turskog milijardera.

Ansa saznaje da bi još ljudi moglo biti stavljeno pod istragu u vezi sa brodolomom, a prema dobro obaveštenim izvorima, među njima bi se mogli naći i kapetanov zamenik i osoba na straži u noći brodoloma.

Jahta je potonula kod Palerma prošlog ponedeljka, u roku od nekoliko minuta nakon olujnog nevremena.

Na potonuloj jahti bile su 22 osobe, poginuli su britanski milijarder Majk Linč, njegova ćerka i još pet osoba, a spaseno je 15 osoba među kojima je i Linčova supruga.

Ko je Majk Linč

Majk Linč na preduzetničku scenu stupio je 1991. godine, kao jedan od tvoraca "Kembridž neurodinamike", konzorcijuma specijalizovanog za proizvodnju softvera koji detektuju otiske prstiju i prikupljaju informacije iz telefonskih poziva i mejlova.

Dobio je nagradu za jednog od najuspešnijih preduzetnika u Velikoj Britaniji 2006.

Uspeh u ovom poslu upotpunio je osnivanjem softverske kompanije "Autonomija", jedne od najuspešnijih tehnoloških firmi u Ujedinjenom Kraljevstvu, čije je poslovne podvige 2011. naplatio prodajom američkom gigantu "Hjulijet-Pakardu" (HP) za 11 milijardi dolara.

Ubrzo je osnovao investicioni fond "Invok kapital" i 2013. uložio u britanski startap za bebednost na internetu "Darktrejs", u čijem je odboru bio do početka ove godine.

Kada je rasprodao akcije "Autonomije", kratko je radio kao savetnik tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona za razvoj veštačke inteligencije – za kompletiranje uspešne karijere.

Pravna bitka i poslovna mrlja

Ipak, sa prodajom kompanije javljaju se i prvi pravni problemi koji su prerasli u deceniju suđenja u Sjedinjenim Državama, za prevaru i proneveru novca.

Linč je u Americi pod lupom od 2011, a sedam godina kasnije je i zvanično optužen da je veštački naduvao cenu kompanije pred prodaju HP-u.

U junu 2024. porota u San Francisku je Britanca oslobodila optužbi, a u kućnom pritvoru je proveo skoro deset godina.

Krstarenje jahtom po Mediteranu trebalo je da bude proslava slobode sa bliskim prijateljima i saradnicama.

субота, 14. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи