Читај ми!

Kamala Haris: Tramp se bori za prijatelje milionere, a ja za bolji život srednje klase

U završnici konvencije Demokratske stranke, potpredsednica SAD Kamala Haris i formalno je prihvatila kandidaturu za predsednika države i u svom govoru pozvala na okončanje rata u Gazi ali i pozvala na borbu protiv tiranije širom sveta. Poručila je da će biti predsednik svih Amerikanaca. Obećala je i borbu za srednju klasu, kao i na pravo na abortus.

Камала Харис: Трамп се бори за пријатеље милионере, а ја за бољи живот средње класе Камала Харис: Трамп се бори за пријатеље милионере, а ја за бољи живот средње класе

Potpredsednica SAD Kamala Haris formalno je prihvatila da bude kandidat Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima, preneo je Rojters.

Harisova je u govoru na završnici konvencije Demokratske stranke u Čikagu pozvala na okončanje rata u Gazi, ali i na borbu protiv tiranije širom sveta.

"U istrajnoj borbi između demokratije i tiranije, ja znam gde se nalazim i znam gde Sjedinjene Države pripadaju", poručila je Kamala Haris uz optužbe da se Tramp klanja diktatorima, prenosi Rojters.

Kandidatkinja demokrata obećala je sigurnost Izraelu, povratak talaca iz Gaze, kao i okončanje rata u toj enklavi.

"Sada je vreme da se dođe do dogovora o taocima i primirju. Biću jasna, uvek ću se zalagati za pravo Izraela da se brani i uvek ću osiguravati da Izrael ima mogućnost da se brani", istakla je Kamala Haris.

Harisova je u govoru koji je trajao 45 minuta govorila o ličnom životu, obećala borbu za srednju klasu i na momente oštro kritikovala svog protivkandidata iz  Republikanske stranke Donalda Trampa.

"Hvala mom neverovatnom suprugu Dagu, jer je bio sjajan partner, otac. Srećna ti godišnjica braka, mnogo te volim", rekla je Haris na početku obraćanja.

Zahvalila se i predsedniku SAD Džou Bajdenu, navodeći da "oseća veliku zahvalnost kada se seti kroz šta su sve prošli zajedno".

Navela je da je "put kojim je došla do kandidature bio neočekivan, ali da neočekivani putevi za nju nisu ništa neobično". Ona je govorila o svom životu, roditeljima i ispričala da su joj tokom odrastanja uzori bili borci za građanska prava, što je uticalo na to da postane tužiteljka.

"Kada sam bila u srednjoj školi, počela sam da primećujem nešto kod svoje najbolje prijateljice Vande. Bila je tužna i ponekad nije želela da ide kući. Jednog dana sam je pitala da li je sve u redu. I poverila mi se da je seksualno zlostavlja njen očuh. I odmah sam joj rekla da dođe i živi kod nas, tako je i bilo. To je jedan od razloga zbog kojih sam postala tužilac. Da zaštitim ljude poput Vande jer verujem da svi imaju pravo na bezbednost, dostojanstvo i pravdu", istakla je Kamala Haris.

Ona je istakla da je kao tužitelj uvek imala samo jednog klijenta – narod i da je radila u ime naroda.

"Znam da ima ljudi sa različitim političkim stavovima koji večeras ovo gledaju. I želim da znate: obećavam da ću biti predsednik svih Amerikanaca. Biću predsednik koja nas ujedinjuje oko najviših stremljenja. Predsednik koja vodi i sluša, koja je realistična, praktična i razumna. I uvek se bori za narod. Od sudnice do Bele kuće, to je moj životni posao", navela je Kamala Haris. 

Naglasila je da predstojeći izbori nisu samo najvažniji u životu svakog Amerikanca, "već su najvažniji u istoriji zemlje".

Ona smatra da je republikanski kandidat "u mnogim stvarima neozbiljan čovek, ali da su posledice njegovog povratka u Belu kuću izuzetno ozbiljne".

"Ne samo zbog haosa koji je stvoren dok je bio na vlasti, već i zbog svega što se desilo kad je izgubio izbore... I zamislite šta će sada da radi. Njegova namera je da zatvara novinare, političke protivnike, svakog koga vidi kao neprijatelja", rekla je kandidatkinja demokrata.

Harisova je dodala da će Trampov program "Projekat 2025" zemlju gurnuti unazad i dodala: "Ameriko, ne idemo unazad!" Nekoliko puta tokom obraćanja isticala je da će se boriti za bolji život srednje klase i da je to "cilj njenog mandata".

"Tramp se ne bori za srednju klasu, već za "svoje prijatelje milionere", on će im smanjiti poreze što će povećati javni dug. Trampovi porezi će povećati cene za srednju klasu, a mi ćemo smanjiti poreze za srednju klasu", obećala je Haris.

U govoru je istakla i pravo na abortus koje je ugroženo posle odluke Vrhovnog suda SAD i, kako je navela, zbog "sudija koje je Donald Tramp postavio u taj sud".

"Čula sam priče da su neke žene pobacile na parkingu, dobijale sepsu, gubile mogućnost da više ikada imaju decu, jer su doktori bili uplašeni da će ići u zatvor. Parovi žele porodicu, a onda im se ukida veštačka oplodnja. Ovo se dešava u našoj zemlji zbog Trampa, i nije gotovo", rekla je ona i dodala da će Tramp uvesti nacionalnu zabranu abortusa i ukinuti abortus lekovima ukoliko postane predsednik.

Demokratska kandidatkinja govor je završila pozivom biračima da izađu na izbore, da glasaju i "izbore se za zemlju koju vole i ideale kojima teže".

Osim Kamale Haris, poslednje večeri konvencije demokrata govorili su demokratski senatori i kongresmeni, sestra predsedničke kandidatkinje, a pojavila se i glumica Eva Longorija, dok je za muzički deo bila zadužena pevačica Pink.

петак, 23. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару