Читај ми!

Kobna proslava slobode jednog milijardera – kako je potonula luksuzna jahta kod Sicilije i šta je sa nestalima

Šest osoba sa jahte koja je potonula u ponedeljak ujutru kod Sicilije i dalje se vode kao nestale. Potraga se nastavlja, ali su šanse da ima preživelih slabe, tvrde lokalne vlasti. Spaseno je 15 osoba, a pronađeno je telo brodskog kuvara. Olupina broda je na dubini od 50 metara i ronioci imaju 10 minuta za pretraživanje pre izrona. Cilj je da uđu u kabine. Među nestalima je i britanski milijarder Majk Linč, koji je sa prijateljima i saradnicima proslavljao oslobađanje od optužbi i decenijskog suđenja za proneveru novca. Jahta je, usled jake oluje, potonula za nekoliko minuta.

Кобна прослава слободе једног милијардера – како је потонула луксузна јахта код Сицилије и шта је са несталима Кобна прослава слободе једног милијардера – како је потонула луксузна јахта код Сицилије и шта је са несталима

Jedna osoba je poginula, za šest se traga, a 15 ih je spaseno pošto je luksuzna jahta u ponedeljak ujutru potonula kod italijanskog ostrva Sicilija usled loših vremenskih uslova i jakih vetrova koji su pokrenuli vodenu pijavicu.

Jahta Bayesian duga 56 metara plovila je pod britanskom zastavom i u trenutku nesreće na njoj je bilo 12 putnika i 10 članova posade.

Italijanske spasilačke službe nastavljaju potragu za nestalima, među kojima je i preduzetnik i milijarder Majk Linč, nekada "zlatni dečko" britanskog tehnološkog sektora, optužen za proneveru novca prilikom prodaje svojih kompanija.

Kobno jutro

Očevici kažu da je jahta bila ukotvljena blizu male luke Portičelo, u blizini Palerma, kada je u ranim prepodnevnim časovima na nju  iznenada naletela snažna pijavica.

Plovilo je potonulo pre pet časova ujutru po lokalnom vremenu, a lekar koji je ukazao prvu pomoć preživelima je posvedočio da se jahta "izvrnula i nestala za par minuta".

Italijanski mornari su za novinsku agenciju Ansa tvrdili da se aluminijumski jarbol, visok 72 metra, prepolovio, a jahta izgubila balans i potonula.

Međutim, ronioci koji su uočili olupinu pod vodom kažu da je brod praktično netaknut.

Moreplovci u analizi za Bi-Bi-Si ukazuju da je jarbol neuobičajeno visok i da je verovatno doprineo "obaranju i povlačenju jahte na dno".

Šta su vodene pijavice

Vodene pijavice su slične tornadu i formiraju se iznad okena, mora i velikih jezera. Siciliju i zapadno Sredozemlje protekle nedelje pogodilo je jako nevreme.

Ove vodene pijavice se razlikuju od onih koje formira tornado po tome što nastaju isključivo iznade vode i čini ih svojevrsna vodena magla koja se uzdiže iznad vodene površine.

Formiraju se brzo i traju kratko zbog čega je teško da se uoče na meteorološkim radarima.

Temperatura morske površine kod obala Sicilije prethodnih dana dostigla je 30 stepeni zbog čega je, usled visoke vlažnosti vazduha, došlo do stvaranja oblaka i oluja sa grmljavinom.

Uz jak vetar stvara se kovitlanje vazduha i vrtlog. Kada takav vazduh "dodirne more" nastaju vodene pijavice.

Svedoci jedne tragedije

Holanđanin Karsten Borner, kapetan broda koji je bio blizu mesta nesreće, izjavio je da je posle oluje primetio da jahta koja je plovila iza njih više nije na vidiku.

"Videli smo signalnu raketu i usmerili naš brod ka poziciji sa koje je ispaljena, gde smo zatekli ljude u čamcu za spasavanje", rekao je Borner za Rojters.

Meštanin Portičela je za sicilijanske medije svedočio da je svojim očima video kako je pijavica prošla kroz brod. Jedna od preživelih, Britanka Šarlot Golunski, pojasnila je u izjavi za Republiku da se spasila, zajedno sa mužem i jednogodišnjom ćerkom, samo zato što je bila na palubi kada je jahta počela da tone.

"Ličilo je na smak sveta, a ja sam na trenutak ili na dve sekunde u moru ispustila ćerku. Bile su to najduže dve sekunde u mom životu. Vrištala sam i čula krike drugih, trudeći se da bebu držim iznad vode", posvedočila je Golunska, koja je zaposlena u jednoj od firmi britanskog milijardera.

Potraga za nestalima, nada i slabe šanse

Za šest putnika se neprekidno traga, ali su šanse da ima preživelih male, tvrde lokalne vlasti.

Jahta je udarila o dno na dubini od oko 50 metara, a srednji deo broda je zakrčen nameštajem i kablovima.

Ronioci pokušavaju da uđu u kabine, ali zaron zbog pritiska ne sme da bude duži od 12 minuta. Do dubine na kojoj se nalazi jahta im treba oko 60 sekundi, zbog čega imaju manje od 10 minuta za pretragu olupine.

Pošto je ulaz zatrpan i nevidljiv, razmatra se razbijanje staklenog prozora debljine tri centimetra.

Nada za preživelima slabi svakim satom, zbog toga što helikopteri i policijski gliseri patroliraju iznad mora i vodom i nisu pronašli nijedan trag.

"Prošlo je više od 35 sati od potonuća. Da su živi, do sada bismo na nešto naišli", naveo je portparol sicilijanske agencije za civilnu zaštitu Frančesko Venuto.

Direktniji je bio šef obalske straže Vinčenco Zagarola. 

"Ne isključujemo mogućnost da oni nisu zarobljeni u jahti, ali ako jesu, šanse da su preživeli su nepostojeće", tvrdi Zagarola.

U potrazi učestvuju i britanski ronioci i specijalne spasilačke službe.

Ko je Majk Linč

Na jahti su bile 22 osobe. Za sada je spaseno 15 putnika, dok je pronađeno telo kanadskog brodskog kuvara Rekalda Tomasa, poreklom sa Antigve i Barbude.

Za šest osoba se traga, među kojima je i Britanac Majk Linč (59), tajkun koji je u domovini često nazivan "britanskim Bilom Gejtsom".

Preživeli sa jahte kažu da je Linč organizovao krstarenje za prijatelje i kolege sa posla.

Na preduzetničku scenu stupio je 1991. godine, kao jedan od tvoraca "Kembridž neurodinamike", konzorcijuma specijalizovanog za proizvodnju softvera koji detektuju otiske prstiju i prikupljaju informacije iz telefonskih poziva i mejlova.

Dobio je nagradu za jednog od najuspešnijih preduzetnika u Velikoj Britaniji 2006.

Uspeh u ovom poslu upotpunio je osnivanjem softverske kompanije "Autonomija", jedne od najuspešnijih tehnoloških firmi u Ujedinjenom Kraljevstvu, čije je poslovne podvige 2011. naplatio prodajom američkom gigantu "Hjulijet-Pakardu" (HP) za 11 milijardi dolara.

Ubrzo je osnovao investicioni fond "Invok kapital" i 2013. uložio u britanski startap za bebednost na internetu "Darktrejs", u čijem je odboru bio do početka ove godine.

Kada je rasprodao akcije "Autonomije", kratko je radio kao savetnik tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona za razvoj veštačke inteligencije – za kompletiranje uspešne karijere.

Pravna bitka i poslovna mrlja

Ipak, sa prodajom kompanije javljaju se i prvi pravni problemi koji su prerasli u deceniju suđenja u Sjedinjenim Državama, za prevaru i proneveru novca.

Linč je u Americi pod lupom od 2011, a sedam godina kasnije je i zvanično optužen da je veštački naduvao cenu kompanije pred prodaju HP-u.

U junu 2024. porota u San Francisku je Britanca oslobodila optužbi, a u kućnom pritvoru je proveo skoro deset godina.

Krstarenje jahtom po Mediteranu trebalo je da bude proslava slobode sa bliskim prijateljima i saradnicama.

Tragedija "saučesnika" i poslovnog partnera

Nekoliko sati nakon incidenta kod obale Sicilije, britanski mediji preneli su vest o smrti bivšeg potpredsednika finansija u "Autonomiji", Stivena Čemberlejna, koji se zajedno sa Linčom na sudu branio od optužbi za prevaru.

Čemberlejn je stradao u subotu, kada ga je automobil udario dok je bio na jutarnjem trčanju. Bio je u bolnici dva dana i preminuo je nekoliko sati posle brodoloma kod Sicilije.

Čemberlejn se kompaniji pridružio 2005. godine, dok je Linča u stopu pratio i u "Darktrejsu", gde je od 2016. bio finansijski direktor.

Pomogao je u finansijskim poslovima Fudbalskog kluba Kembridž junajted, koji se takmiči u trećem rangu Engleske. U slobodno vreme je učestvovao u trkama u brdskom trčanju i pisao blog o planinarenju i trčanju.

Od septembra 2020. bio je na "prinudnom odmoru" kako bi se usmerio na svoju odbranu i proces suđenja. Čim je u junu 2024. i zvanično oslobođen, na Linkdinu je napisao kako jedva čeka da radi na novim startapima.

Za kim se još traga

Među nestalima sa Linčove jahte su i njegova 18-godišnja ćerka Hana, predsednik internacionalnog ogranka banke "Morgan Stenli" Džonatan Blumer (70) i njegova supruga Džudi (71).

Nestali su i Linčov advokat Kris Morvilo (59) koji ga je zastupao na sudu, te njegova supruga Neda (57), dizajnerka nakita brenda "Neda Nasiri".

Linčova ćerka Hana prošle nedelje je položila deo prijemnog na Univerzitetu Oksford i navodno je krstarenje Mediteranom bila nagrada za uspeh. 

Džonatan Blumer je kućni prijatelj Linča i njegov dugogdišnji saradnik. Bio je deo kompanije "Autonomija", ali nije obuhvaćen optužnicom. Svedočio je na suđenju. Cenjena je ličnost u Londonu, gde je decenijama radio u osiguravajućim kućama "Prudenšel fajnenšel" i "Hiskoks". 

Njegova supruga Džudi je direktorka konsalting grupe za razvoj nekretnina i dobrotvorne organizacije za medicinska istraživanja leka protiv raka grlića materice.

Kris Morvilo je svoje bogato iskustvo zastupanja korporacija preneo i na slučaju Linčove odbrane pred američkim sudovima zbog čega su njih dvojica razvili i prijateljske odnose.

Ranije je radio kao zamenik tužioca u Njujorku, a učestvovao je i u istragama o napadu na Svetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001.

Iz braka sa suprugom Nedom ima dve ćerke.

Čamac spasa

Linčova supruga Endžela je među 15 spasenih.

Od toga, osam ljudi je bilo bolnici, ali su u međuvremenu svi pušteni na kućno lečenje.

Na jahti su uglavnom bili britanski državljani, ali i građani Irske, Šri Lanke, Francuske i Novog Zelanda.

Većina preživelih tvrdi da je bila na nekoj vrsti "korporativnog odmora".

Osim članova posade, svi putnici bili su prijatelji i saradnici britanskog milijardera, kao i pravnici koji su ga branili na suđenju.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи