Читај ми!

Bajden na konvenciji demokrata: Odluke koje sada donosimo odrediće sudbinu naše nacije i sveta

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden obratio se učesnicima Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, na kojoj bi trebalo da bude ozvaničena kandidatura Kamale Haris za predsednika. Poručio je da su predstojeći izbori u SAD prelomni trenutak, te da će odluke koje se sada donose, odrediti sudbinu Amerike i sveta.

Manje od mesec dana pošto se povukao iz trke, Džozef Bajden je na konvenciji dočekan i pozdravljen kao heroj.

Govor Bajdena zvanično je najavila njihova ćerka Ešli Bajden, a aplauz pre njegovog govora trajao je tri minuta. Publika je uzvikivala: "Volimo te, Džo", na šta je on odgovorio da i on njih voli i da voli Ameriku, piše Glas Amerike.

"Da vas pitam: Da li ste spremni da glasate za slobodu? Da li ste spremni da izaberemo Kamalu Haris i Tima Volca?", upitao je Bajden.

On je rekao da su se demokrate okupile 2020. da spasu demokratiju. "Demokratija je pobedila. Demokratiju smo doneli. A sada se demokratija mora sačuvati. Pred nama je prelomna tačka. Jedan od onih retkih trenutaka u istoriji kada će odluke koje sada donosimo odrediti sudbinu naše nacije i sveta u decenijama koje dolaze. To nije hiperbola, bukvalno to mislim. Mi se borimo za samu dušu Amerike", naveo je Bajden.

On je govorio je i o svojim rezultatima i naveo da su Kamala Haris i on pomogli saveznim državama i gradovima da se ponovo otvore škole, kao i da su nastavnici u državnim školama dobili povišice.

Rekao je da on nije Tramp i da neće da satanizuje imigrante, za koje republikanski kandidat tvrdi da su "zatrovali krv Amerike".

Bajden je govorio i o okončanju rata u Gazi i kako je napisao mirovni sporazum za Gazu, te da radi danonoćno na tome da se prekine patnja palestinskog naroda.

"Ti demonstranti na ulici, oni imaju pravo. Mnogo nevinih ljudi gine sa obe strane", istakao je Bajden.

Dodao je da je Haris najbolja osoba koja može da završi posao koji je on započeo - da pobedi republikanskog rivala Donalda Trampa i zaštiti američku demokratiju od njega.

Džil Bajden: Gledala sam Džoa kako kopa po svojoj duši

Prva dama SAD, Džil Bajden govorila je pre svog supruga o tome kako je odlučio da odustane od kandidature.

"Gledala sam ga kako kopa duboko po svojoj duši i kako odlučuje da više ne traži reizbor i podržava Kamalu Haris. Naš sin Bo je prvi put radio sa Kamalom kada je bio državni tužilac Delavera. Rekao mi je za stolom jedne večeri. 'Mama, ona je posebna. Neko na koga treba da paziš.' I bio je u pravu! Džo i ja smo videli njenu hrabrost, njenu odlučnost i kakva je liderka. Kamala i Tim, pobedićete", rekla je Džil Bajden.

Kamala Haris: Kada se borimo, mi pobeđujemo

Na početku konvencije na bini se iznenada pojavila i Kamala Haris, koja je na kratko pozdravila delegate.

"Ovo će biti divna nedelja. Želim da započnem time da pozdravimo našeg predsednika, kome smo večni zahvalni. Želimo da se borimo za ideale koji su nam bliski srcu. Kada se borimo, mi pobeđujemo", rekla je ona.

Hilari Klinton: Kamala brine o SAD, Tramp samo o sebi

Prvo veče konvencije delegatima se obratila i bivša državna sekretarka Hilari Klinton, koja je bila prva žena kandidatkinja na izborima za predsednicu SAD 2016. godine, kada ju je porazio Tramp.

"Te 2016. godina imala sam tu čast da prihvatim nominaciju naše stranke za predsednika, a skoro 66 miliona Amerikanaca je glasalo za budućnost u kojoj nema granice za naše snove. I posle smo odbili da odustanemo od Amerike. Milioni su protestovalu, mnogi su se kandidovali za funkcije. Gledali smo u budućnost. Pa, prijatelji moji, budućnost je tu", navela je Hilari Klinton.

Ona je istakla da je Kamala Harisova idealan kandidat, jer, kako je navela, brine o deci i porodici i Americi, a Tramp brine samo o sebi.

Stiv Ker: Kamala i Volc imaju sve potrebne kvalitete

Demokratama se obratio i trener američkog košarkaškog "Tima snova" Stiv Ker, koji je rekao kako je vodio sjajnu reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Parizu, sastavljenu od igrača iz svih krajeva SAD i da je kad su osvojili zlato, uz američku zastavu i himnu za njega to bio najponosniji momenat u životu. 

"Jako dobro znam da govoriti o politici u ovo doba nosi rizike, ali znam kao američki državljanin da je previše važno da ne bih govorio o izborima koji su ovoliko presudni. Lideri moraju da imaju dostojanstvo, da govore istinu, da umeju da se sebi smeju, da brinu i vole ljude koje vode", rekao je on i dodao da te kvalitete imaju Kamala Haris i potencijalni demokratski potpredsednik, Tim Volc.

Uz atmosferu slavlja, postoji i napetost da će veliki protesti u Čikagu zbog Bajdenove podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi pokazati stranačke podele i zaseniti formalno imenovanje Harisove za predsedničku kandidatkinju Demokratske partije, navodi Glas Amerike.

Bajden, posle svog govora, neće ostati na konvenciji, i umesto toga odmah kreće na šestodnevni odmor u Kaliforniji.

Konvencija demokrata završava se u četvrtak.

Danas bi na konvenciji trebalo da govore bivši predsednik Barak Obama i suprug Kamale Haris, Dag Emhof, a sutra kandidat za potpredsednika Tim Volc.

Rojters prenosi da će se tada obratiti i bivši predsednik Bil Klinton. Govor Kamale Haris najavljen je za četvrtak, kada se očekuje da formalno prihvati kandidaturu, čime će se konvencija i završiti. 

уторак, 20. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару