Читај ми!

Francuska posle izbora – od razočaranja do slavlja, kako do vlade bez jasne parlamentarne većine

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj je, po ocenama analitičara, bio svojevrstan referendum o vlasti u rukama krajnje desnice. Francuski birači su, kako pokazuju rezultati izbora, glasali – protiv. Najviše glasova osvojila je koalicija levice „Novi narodni front", na drugom mestu je koalicija "Zajedno" predsednika Makrona. Uprkos najboljem rezultatu u prvom krugu, kranje desno Nacionalno okupljanje je tek na trećem mestu. U parlamentu bez apsolutne većine, razgovori o novoj vladi mogli bi da potraju.

U sedištu Nacionalnog okupljanja sve je bilo spremno za veliko slavlje. Ali rezultati su doneli nevericu i razočaranje. Prvi put krajnja desnica je bila na korak od vlasti, ali je završila na trećem mestu sa oko 150 od potrebnih 289 mandata. Iznenađenje večeri je drugo mesto i oko 170 mandata za koalciju predsednika Makrona. Relativni pobednik izbora je šarolika koalicija umerene i krajnje levice iz koje su se čuli prvi zahtevi.

"Predsednik Makron mora da pozove Novi narodni front da vodi vladu. Ne želimo pregovore sa njegovom vladom jer smo se protiv te politike borili sedam godina. Već od ovog leta možemo da preduzmemo određene mere: smanjimo granicu za odlazak u penziju na 64 godine, zamrzavanje cena, povećanje minimalne zarade", poručio je lider „Nepokorene Francuske“ Žan Lik Melanšon.

Iako ispod očekivanog, rezultat Nacionalnog okupljanja je najbolji ikada postignut. Marin Le Pen kaže da je pobeda samo odložena.

"Francuska će biti potpuno blokirana sa tri političke grupe sa manje-više istim uticajem u Nacionalnom parlamentu. Izgubićemo još jednu godinu zbog neregulisane migracije, smanjiće se kupovna moć građana i bezbednost u zemlji. Mi smo jedina ujedinjena grupa u Skupštini", prokomentarisala je izbore Le Penova.

Premijer Gabrijel Atal ponudio je ostavku, ali je predsednik Makron zatražio da ostane na dužnosti do formiranja nove većine.

"Od početka kampanje upozoravao sam na rizik da većinu dobiju levi ili desni ekstremi, a da umerene partije između njih nestanu. To se nije dogodilo", rekao je po sopštavanju rezultata Atal.

Zemlja koja nema tradiciju pravljenja širokih koalicija

Osećanja Francuza su pomešana: od razočaranja do slavlja i olakšanja za one koji nisu želeli vladu kranje desnice.

Neformalni savez Makronove koalicije i levice kao i rekordna izlaznost u drugom krugu doprineli su neuspehu desnice.

Analitičari kažu da drugi krug više nije bio referendum o predsedniku Makronu, već o vlasti u rukama kranje desnice. Ali, glavno pitanje danas je – kako do vlade u podeljenom parlamentu bez većine i zemlji koja nema tradiciju pravljenja širokih koalicija.

"Pitanje za predsednika Republike je da li će podržati koaliciju koja bi obuhvatila deo levičarskog Novog narodnog fronta i Makronovu koaliciju zajedno. Da li bi takva koalicija sa premijerom iz Novog narodnog fronta mogla da obezbedi većinu ili će biti potrebni neki drugi modeli", kaže Florent Parmentije sa Fakulteta političkih nauka u Parizu.

Francuski izbori, opisivani kao istorijski, pažljivo su praćeni u ostatku Evrope. Nemački kancelar Šolc i poljski premijer Tusk pozdravljaju rezultat i nadaju se brzom formiranju većine.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару