Читај ми!

Prve posledice rezultata izbora za EP – Makron raspustio francusku skupštinu, izbori 30. juna i 7. jula

Nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament, francuski predsednik Emanuel Makron raspustio je nacionalni skupštinu i najavio vanredne izbore za 30. jun i 7. jul. Ističe da ne može da se pravi da se ništa ne dešava i navodi da je na evropskim izborima naučena glavna lekcija. Partije koje brane Evropu nisu ostvarile dobre rezultate, zaključuje Makron.

Francuski predsednik Emanuel Makron raspustio je nacionalni parlament i raspisao nove parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Makorn ističe da nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament ne može da se pretvara kako se ništa nije dogodilo, te da ishod evropskih izbora nije dobar za njegovu vladu.

"Porast nacionalista predstavlja opasnost za Francusku i Evropu", navodi Makron. 

''Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamenta. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja'', naglašava predsednik Francuske. 

Makron obrazlaže da je na izborima za EP ''naučena glavna lekcija'', odnosno da ''partije koje brane Evropu'' nisu ostvarile dobre rezultate.

''Ova odluka bolja je od svih aranžmana, svih iznuđenih rešenja. Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti. Znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umesto da samo u njoj učestvujete'', zaključuje Makron.

Marin Le Pen osvojila najviše glasova

Francuska partija krajnje desnice "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen osvojila je najviše glasova u Francuskoj sa oko 32 odsto, odnosno čak deset više nego 2019. godine.

Politički blok Makrona osvojio je oko 15 odsto glasova, što je pad u odnosu na 2019. godinu kada je osvojio 22 odsto.

Socijalisti su osvojili oko 14 odsto, u odnosu na šest odsto glasova od pre pet godina.

Le Penova je pozdravila je Makronovu odluku da raspiše vanredne izbore, dok je Rafael Gluksman iz redova socijalista kritikovao potez francuskog predsednika.

"Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim izborima", rekla je Le Penova na skupu njenih simpatizera u Parizu.

Predsednički izbori u Francuskoj se održavaju 2027. godine, a ishod izbora za EP, mogao bi da Le Penovu označi kao favoritkinju trke za Jelisejsku palatu. 

Takođe, na evropskom nivou, prvi rezultati novog saziva EP, na osnovu izlaznih anketa, ukazuju da je Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament.

Ipak, desničarske, i krajnje desničarske grupacije, povećale su broj mandata. 

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару