Читај ми!

Osam decenija od Dana D – veterani i svetski lideri odaju počast žrtvama duge bitke za Normandiju

Veterani i svetski lideri okupili su se u Francuskoj kako bi obeležili 80. godišnjicu iskrcavanja savezničkih vojnika na plaže Normandije, kada je više od 150.000 savezničkih vojnika stiglo u Francusku morem i vazduhom kako bi porazili snage nacističke Nemačke. Rusija ni ove godine nije pozvana zbog rata u Ukrajini.

Осам деценија од Дана Д – ветерани и светски лидери одају почаст жртвама дуге битке за Нормандију Осам деценија од Дана Д – ветерани и светски лидери одају почаст жртвама дуге битке за Нормандију

Američki, francuski, ukrajinski predsednik Džozef Bajden, Emanuel Makron, Volodimir Zelenski, britanski kralj Čarls Treći, nemački kancelar Olaf Šolc i mnogi drugi učestvuju u svečanosti kojim se odaje počast žrtvama duge bitke za Normandiju.

Rusija, kao bivši saveznik protiv nacističke Nemačke, nije pozvana zbog rata u Ukrajini.

Oko četiri hiljade ljudi prisustvuje komemoraciji, među njima i više od 200 veterana – Amerikanaca, Britanaca, Kanađana i Francuza – poslednjih preživelih svedoka te epohe, što će verovatno biti poslednja velika ceremonija u Normandiji u njihovom prisustvu.

"Veteranima Legija časti"

Svi lideri zemalja čiji su vojnici učestvovali u "Danu D", iskoristili su priliku da se sretnu sa veteranima. Njih 11 iz SAD i jednu britansku veteranku, Makron je odlikovao ordenom Legije časti.

"Pre osam decenija ste ostavili sve – prešli okean, iskrcali se na francusku obalu i došli ovde jer je slobodnom svetu bio potreban svaki od vas, a vi ste se odazvali. Došli ste ovde da od Francuske napravite slobodnu naciju. Vratili ste se danas kući", istakao je Makron.

Godinama je lista zvanica ista, lideri sa obe strane Atlantika, čelnici evropskih država, Amerike, Kanade, predstavnici britanske kraljevske porodice, sa čije je teritorije isplovila saveznička flota u pohod na Normandiju.

"Mnogo njih nikad se nije vratilo kući. Izgubili su život tokom iskrcavanja ili u mnogim bitkama koje su sledile. Sećamo ih se uz zahvalnosti. Sećamo se lekcije koja nam stalno dolazi: slobodne nacije moraju zajedno da se suprotstave tiraniji", rekao je britanski kralj.

"Sloboda nije besplatna"

Dugo za Nemačku nije bilo mesta. Prvi kancelar koji je otišao na ceremoniju bio je Gerhard Šreder 2004. godine, a ove je tamo Olaf Šolc.

"Borba između diktature i slobode je beskrajna. Ovde, u Evropi vidimo jedan očigledan primer. Ukrajinu je napao tiranin. Ukrajinci se bore s neverovatnom hrabrošću. Istorija nam govori da sloboda nije besplatna. NATO i međunarodna koalicija sa više od 50 država su uz Ukrajinu i nećemo odustati", poručio je Džozef Bajden.

Više od 150.000 savezničkih vojnika pokrenulo je vazdušno, morsko i kopneno iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944. godine, operaciju koja je na kraju dovela do oslobođenja zapadne Evrope od nacističke Nemačke.

I Velika Britanija obeležila je "Dan D" u Portsmutu, koji je bio glavno polazište za pet hiljada brodova koji su pre 80 godina krenuli ka Normandiji.

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару