Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Hjuman rajts voč: Izraelska vojska u Libanu koristila municiju s belim fosforom; Demonstranti u Jerusalimu: Neka vam sela gore

Sukob Izraela i Hamasa – 243. dan. Broj stradalih Palestinaca u izraelskim napadima na izbegličke kampove Magazi i Bureidž porastao je na 75. Među ubijenima su i žene i deca, javljaju palestinski mediji. Izraelski doseljenici upali su u kompleks džamije El Aksa u Jerusalimu, javlja Vafa. Međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč upozorila je da je izraelska vojska koristila municiju sa belim fosforom na jugu Libana.

Хјуман рајтс воч: Израелска војска у Либану користила муницију с белим фосфором; Демонстранти у Јерусалиму: Нека вам села горе Хјуман рајтс воч: Израелска војска у Либану користила муницију с белим фосфором; Демонстранти у Јерусалиму: Нека вам села горе

Izraelska vojska pokrenula ofanzivu u kampu Bureidž u centralnom Pojasu Gaze. Al Džazira prenosi da je u izraelskim napadima na kampove Bureidž i Magazi stradalo 11 osoba.

Dok Bela kuća saopštava da sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom nastavljaju da rade na postizanju primirja, zvaničnik Hamasa poručuje da je potreban jasan stav Izraela o trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju iz Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa ističe da su nezadovoljni pozivima Vašingtona i Zapada da prihvate predlog američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji tvrdi "da je Hamas taj koji koči dogovor".

Zaoštravaju se i tenzije između Izraela i Hezbolaha. Načelnik štaba IDF-a, general-potpukovnik Herci Halevi, navodi da su spremni za ofanzivu na severu. Sa druge strane, zamenik šefa Hezbolaha, šeik Naim Kasem, poručuje: "Ako Izrael želi da vodi sveobuhvatni rat, spremni smo za to."

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler tenzije između Izraela i Hezbolaha opisuje kao "izuzetno opasne". Naglašava da SAD rade na obuzdavanju nasilja kako ono ne bi eskaliralo u pravi rat.

Slovenija je postala 147. članica Ujedinjenih nacija koja je priznala Palestinu.

Izrael je sa SAD potpisao ugovor o kupovini još 25 borbenih aviona F-35.

Šef CIA i visoki zvaničnik Bele kuće stižu u posetu Dohi i Kairu kako bi lobirali za plan o prekidu vatre u Gazi koji je izneo američki predsednik, prenose mediji. 

Katar i Egipat, zajedno sa SAD, posreduju u pregovorima Izraela i Hamasa.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи