Читај ми!

Osnivač poznatog modnog brenda Lučano Beneton najavio ostavku, optužio direktora za prevaru

Lučano Beneton, koji ima 89 godina i koosnivač je poznatog italijanskog modnog brenda, izjavio je da podnosi ostavku na poziciju predsednika grupe u vlasništvu njegove porodice. Optužio je direktora Masima Renona da je odgovoran što u bilansu iz 2023. godine nedostaje 100 miliona evra.

Lučano Beneton je izdan i prevaren. Naime, to je izjavio italijanskom dnevnom listu Korijere dela Sera rekavši: "Imao sam puno poverenje u njega (direktora Masima Renona ) i pogrešio sam. Izdan sam u pravom smislu te reči. Pre nekoliko meseci sam primetio da nešto nije u redu, te da imidž grupe koji su mi predstavljali na sastancima menadžmenta ne odgovara realnosti. Pre nego što napustim Grupu, nameravam da objasnim šta se desilo, sa transparentnošću koja me odlikuje, i neću bežati od odgovornosti".

Prema rečima Lučana Benetona, Renon je napravio "rupu od 100 miliona evra" u bilansu kompanije posle četiri godina na poziciji direktora te slavne italijanske kuće.

"Tokom jednog sastanka upravnog odbora 'eksplodirala je bomba' kada se iznenada pojavila dramatična rupa u bilansu, šok koji nas je ostavio bez reči", ispričao je Beneton i dodao: "Izgubili smo četiri godine i to stvari čini vrlo teškima, jer nemamo magični štapić, te ćemo morati da se žrtvujemo. Učinićemo sve da pronađemo onu istu energiju iz boljih vremena i da damo novi život našem brendu koji je vrlo značajan za našu familiju i koji nosi naše ime".

"Beneton" je osnovan 1965. godine na severoistoku Italije od strane četiri brata i jedne sestre, i na početku je bio poznat po džemperima pravljenim u raznim bojama.

Uspeh "Ujedinjenih boja Benetona" (United Colors of Benetton) je postao globalan između 1982. i 2000. godine, zahvaljujući i vrlo sugestivnim marketinškim kampanjama na kojima je radio poznati fotograf Oliviero Toskani.

Nakon toga ovaj brend je doživeo dosta teških momenata. Lučano Beneton je 2018. godine preuzeo poziciju direktora u želji da vrati staru slavu kompaniji, a kasnije imenovanje Masima Renona nije dovelo do željenih rezultata.

"Napustio sam firmu 2012. kada je još bila dobrog zdravlja sa zaradom od dve milijarde evra", rekao je Lučano Beneton, dok je sa druge strane Renon izjavio italijanskim medijima da neće komentarisati ovaj događaj, ali da će se svakako braniti pravnim putem: "Moji advokati će znati kako da odgovore na ove optužbe", poručio je menadžer.

"Edicione holding" koja je 100 odsto akcionar, po proverenim izvorima je spreman da interveniše narednih godina sa 260 miliona evra ne bi li podržali plan reorganizacije grupe "Beneton". Iz "Benetona" su izjavili da se rupa od 100 miliona evra odnosi na računicu iz prethodne godine, te da je došlo do vrlo važnog gubitka u odnosu na ono što je bilo predviđeno.

"Edicione je oduvek podržavala grupu (350 miliona u poslednje tri godine) i to će nastaviti i narednih godina", izjavili su.

Zaposleni zabrinuti za svoju budućnost

Sindikati iz Trevisa su naveli da je bilo predviđeno da 2023. godine grupa neće ostvariti predviđene ciljeve, ali ne u meri od 100 miliona evra.

Oni, naime, tvrde da se već znalo da zaposlenima neće biti date premije zbog ostvarenog rezultata.

"Beneton", između sedišta u Poncano Veneto i Kastrete di Vilorba, ima 1.300 zaposlenih koji su već godinama podstaknuti na to da dobrovoljno napuste firmu.

Ipak, danas su zaposleni izuzetno zabrinuti za svoju budućnost – izjavila je gradonačelnica mesta Ponzano Veneto, Antonela Baseđo.

Sindikati su izjavili da su i ostali menadžeri, ne samo Masimo Renon, vrlo često imali nadmen i arogantan ton i odbijali su da sarađuju sa ostalim direktorima na toj teritoriji.

Đani Boato, generalni sekretar sindikata "Femca Cisl" u Trevizu izjavio je da zbir deficita "Beneton" grupe od 2013. do danas premašuje milijardu evra, tako da to nije prvi put da kompanija mora da nadoknadi budžetski gubitak od preko 100 miliona poput ovogodišnjeg.

"Lučano Beneton je uvek bio taj koji je intervenisao da izmiri dugove, nikada nije učinio da zaposleni trpe posledice krize. Mi smo uz Beneton i pozivamo ga da uključi zaposlene i njihovo znanje i isustvo u kompaniji na svim nivoima u pravljenu strateških izbora", rekao je Boato.

Pored Lučana u upravnom odboru grupe nalaze se i Kristijan Beneton (sin preminulog Karla), Franka Bertanjin Beneton (Đulijanina ćerka) i Ermano Bofa, suprug Sabrine Beneton (ćerke Đilberta preminulog 2018). Oni su deo holding kompanije "Edicione" koja, pored onih u "Benetonu", poseduje i akcije čiji je predsednik Alesandro Beneton, Lučanov sin.

U "Benetonu" je zaposleno oko 6.000 ljudi. Zvanično će Lučano Beneton napustiti svoju poziciju na sastanku 18. juna.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару