Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Napad na Rafu, stradalo najmanje 30 Palestinaca; IDF: Gađano uporište Hamasa

Sukob Izraela i Hamasa – 233. dan. Najmanje 30 Palestinaca je stradalo u izraelskom napadu na Rafu, saopštavaju palestinski zvaničnici. Sa druge strane, izraelska vojska potvrđuje da je izvela napad, ali ističe da je gađano uporište Hamasa u tom gradu. Do napada dolazi uprkos odluci MSP-a da se operacije na jugu enklave obustave.

Напад на Рафу, страдало најмање 30 Палестинаца; ИДФ: Гађано упориште Хамаса Напад на Рафу, страдало најмање 30 Палестинаца; ИДФ: Гађано упориште Хамаса

Izraelske trupe (IDF) su i tokom prethodnog dana nastavile sa napadima širom Pojasa Gaze, uključujući i Rafu, gde su poginule najmanje dve osobe, uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde da se operacije na jugu enklave obustave.

Dalje od borbi, u diplomatskim krugovima se ne stišavaju reakcije na odluku suda. Španija od Izraela zahteva da se povinuje zahtevu najvišeg suda Ujedinjenih nacija, dok britanska vlada kritikuje sud, smatrajući da svojim potezom direktno ojačava Hamas. 

Upravo je palestinska organizacija, zajedno sa Tel Avivom, bila predmet napora Sjedinjenih Država i Katara da dogovore nove pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca.

Delegacije SAD, Katara i Izraela usaglasile su da bi uskoro trebalo razgovarati o primirju, ali je usledila reakcija Hamasa: "Nema datuma za dijalog o sporazumu".

Odnosi Španije i Izraela znatno su pogoršani otkako je Madrid priznao Palestinu, a u nizu oštrih reagovanja, španska ministarka odbrane dešavanja u Gazi nazvala je "pravim genocidom".

Ipak, izraelski zvaničnici odbacuju optužbe. Tumačeći naredbu Međunarodnog , član kabineta premijera Benjamina Netanjahua tvrdi da sud od njih traži da u Rafi ne čine genocid, što, kako kaže, ne čine, niti će.

Zbog toga, pojedini izraelski zvaničnici smatraju da naredba najvišeg suda UN ne isključuje celu ofanzivu u tom području, već ostavlja prostor za neke vojne akcije.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару