Читај ми!

Katalonci izlaze na regionalne izbore, na glasačkom listiću i Puđdamon

Katalonci izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatističkog političara Karlosa Puđdamona, koji je predvodio pokušaj otcepljenja 2017. godine, i vlade koju predvodi Socijalistička partija koja se bori protiv nezavisnosti od Španije.

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pućdamon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

"Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak", rekao je u petak Puđdamon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.

Puđdamon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

Belgijske pravosudne vlasti suspendovale su nalog za njegovo hapšenje, jer ima imunitet kao evropski poslanik - gde je 2019. godine izabran kao jedan od predstavnika katalonskih separatističkih stranaka iz Španije.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару