Читај ми!

Шпански Конгрес усвојио закон о амнестији каталонских сепаратиста

Шпански Конгрес усвојио је закон којим се одобрава амнестија каталонских сепаратиста, што је био услов да каталонске странке подрже други мандат шпанског премијера Педра Санчеза. За закон је гласало 177 посланика, а против су била 172, пренео је Паис.

Закон ће ступити на снагу када буде објављен сутра у службеном гласнику.

Судови ће имати до два месеца да примене закон који ће поништити правне евиденције о стотинама функционера и активиста који су се залагали за независност шпанског региона Каталоније од 2011. године. 

Очекује се да ће на основу тога закона бити укинут налог за хапшење лидера Заједно за Каталонију (Јунтс) Карлеса Пуџдемона, који је побегао у Белгију након што је предводио одржавање референдума за независност Каталоније 2017. године.

Закон о амнестији каталонских сепаратиста изазвао је велике протесте у последњих неколико месеци, а опозиција планира да оспори тај закон пред судом.

У истраживању листа Мундо у марту, 62 одсто испитаника широм Шпаније одбило је да подржи амнестију, а у региону Каталоније 48 одсто анкетираних подржало је амнестију.

"Помирење са Каталонијом"

Санчез је прошле године предложио доношење закона о амнестији у замену за добијање подршке у парламенту од две каталонске сепаратистичке странке – Заједно за Каталонију (Јунтс) и Републиканске левице Каталоније (ЕРЦ) да би добио други премијерски мандат након избора прошле године.

Шпански премијер је тврдио да ће амнестија донети помирење са Каталонијом седам година након што је у том шпанском региону одржан незаконити референдум о једностраном проглашењу независности, што је изазвало највећу политичку кризу у Шпанији за више од 30 година. 

Санчезова Шпанска социјалистичка радничка партија (ПСОЕ) победила је на регионалним изборима у Каталонији који су одржани 12. маја, чиме су сепаратисти изгубили своју дугогодишњу већину у регионалном парламенту са седиштем у Барселони.

среда, 19. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије