Читај ми!

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom, šetnja "Besmrtnog puka" u Beogradu

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Deveti maj se od 1950. godine slavi i kao Dan Evrope. Državna ceremonija polaganja venaca povodom Dana pobede održana je u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda, a Ruzveltovom ulicom prošao je i "Besmrtni puk". Svečana akademija u 20.00 u Narodnom pozorištu.

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi. Od tada se 9. maj obeležava kao Dan pobede.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović predvodio je u 11 časova državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ceremoniji obeležavanja prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Događaj je počeo okupljanjem kod Vukovog spomenika, a nastavio se šetnjom "Besmrtnog puka" do groblja oslobodilaca Beograda.

Venci su u okviru događaja koji je organizovala ruska ambasada, položeni i na spomenik Crvenoarmejcu, i na Spomenik večne vatre.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da srpsko-rusko prijateljstvo, bez obzira na politički kontekst, niko ne može da ugasi i prekine, jer između dva naroda, kako je rekla, postoje neraskidive veze koje traju vekovima i koje su u večnom pamćenju i jednog i drugog naroda.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović rekao je da ikada ne smemo zaboraviti naše pretke koji su se žrtvovali kako bismo mi živeli slobodno.

"Srbija i Rusija su zajedno pobedile najveću pošast 20. veka, najveće strahote koje su fašizam i Nemačka doneli. Rusija je izgubila 25 miliona građana, ali ni Srbija nije izgubila ništa manje proporcionalno broju svojih stanovnika", rekao je Popović.

U okviru državne ceremonije obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić položila je venac na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali u 13 časova, dok će u 20 časova u Narodnom pozorištu biti održana Svečana akademija.

Juče su pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili počasnu artiljerijsku paljbu na Kalemegdanu povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor. U Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja definitivni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu "Misuri" u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bačenih atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina našla se 61 država i oko 110.000.000 vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, među njima je bilo 38 do 55 miliona civila.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Dan Evrope

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana – 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

недеља, 14. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару