Читај ми!

Lokalni izbori u Turskoj – gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili pobedu

Aktuelni gradonačelnik Istanbula i kandidat opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu proglasio je pobedu na lokalnim izborima, pošto je osvojio više od 50 odsto glasova. Murat Kurum, kandidat AK partije Redžepa Tajipa Erdogana, osvojio je 40,28 procenata. U Ankari, aktuelni gradonačelnik Mansur Javas i takođe kandidat opozicione CHP, proglasio je pobedu.

Građani Turske danas su glasali za gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AK) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

Aktuelni gradonačelnik Istanbula i kandidat Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu proglasio je pobedu na izborima za gradonačelnika u najvećem gradu u zemlji.

Haberturk prenosi da, na osnovu 89,5 odsto procenata obrađenih glasačkih kutija, Imamoglu ima podršku 50,82 odsto birača.

Kandidat vladajuće stranke predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Partije pravde i razvoja (AK), bivši ministar Murat Kurum ima 40,28 odsto glasova.

Imamoglu je izjavio da je "veoma srećan" zbog prvih rezultata izbora.

I aktuelni gradonačelnik Ankare, takođe kandidat opozicione Republikanske narodne partije, Mansur Javas je proglasio pobedu na izborima za prvog čoveka glavnog grada Turske.

Na osnovu 79,8 odsto obrađenih glasova, Javas vodi sa 59 odsto, prema 32,65 procenata, koliko je osvojio Turgut Altinok, rival iz Erdoganove Partije pravde i razvoja.

Erdogan pokušava da vrati Istanbul, opozicija da se oporavi od poraza

Predsednik Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua, dok opozicija nastoji da ojača svoju političku poziciju posle poraza na predsedničkim izborima prošle godine, navodi Rojters.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu je Erdoganu i njegovoj AK partiji na lokalnim izborima 2019. godine zadao najveći izborni udarac za dve decenije vladavine Turskom.

Današnji izbori bi mogli da ojačaju Erdoganovu kontrolu u zemlji ili da signaliziraju nadolazeće promene, jer bi pobeda Imamoglua u Istanbulu ojačala i očekivanja da će on postati budući nacionalni lider, navodi Rojters.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара