Читај ми!

Na samitu u Briselu usvojena Deklaracija o nuklearnoj energiji; Vučić: Moraćemo da menjamo zakone i dovedemo ljude iz inostranstva

U Briselu se održava prvi Samit o nuklearnoj energiji na kojem svetski lideri, među kojima i predsednik Srbije, razmatraju značaj nuklearne energije u rešavanju klimatskih promena i jačanju energetske bezbednosti. Usvojena je deklaracija koja se bavi pitanjima nuklearne energije, a predsednik Vučić je poručio da je taj skup veoma važan i za Srbiju i ceo evropski kontinent, jer nam je svima potrebno više energije kako bismo mogli da ostvarimo veće stope rasta i da realizujemo velike planove u budućnosti.

На самиту у Бриселу усвојена Декларација о нуклеарној енергији; Вучић: Мораћемо да мењамо законе и доведемо људе из иностранства На самиту у Бриселу усвојена Декларација о нуклеарној енергији; Вучић: Мораћемо да мењамо законе и доведемо људе из иностранства

Prvi svetski Samit o nuklernoj energiji organizuju "Međunarodna agencija za atomsku energiju" i Belgija, koja je posle katastrofe u Fukušimi donela odluku o gašenju svojih nuklearki, a u vreme energetske krize zatvaranje je odložila.

Prvi put na takvom samitu okupile su se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Grosi: Svi učesnici samita složni oko deklaracije o nuklearnoj energiji

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi izjavio je na otvaranju samita da je veoma sam ponosan što su se svi učesnici iz celog sveta složili oko deklaracije koja se bavi pitanjima nuklearne energije.

On je naveo da se pomenuta deklaracija bavi onim što svet treba da uradi da bi iskoristio nuklearnu energiju na pravi način.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju je istakao važnost "globalnog napora" za bolje korišćenje nuklearne energije u svetu koji se suočava sa podelama i tenzijama.

IAEA je tu da obezbedi da se ovaj proces izvede na korektan i bezbedan način, rekao je Grosi.

Vučić: Samit na kojem se oblikuje energetska budućnost Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbiju sve veća lenjost po pitanju iskopavanja uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije staviti u poziciju da će morati da menja zakonske norme i navike.

On je, uoči početka Međunarodnog samita za nuklearnu energiju u Briselu, rekao i da će Srbija morati i da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.

"Danas je važno da mi razumemo u kolikom smo zaostatku i kako smo pogrešne odluke donosili u prethodnih 35 i 40 godina i značaj koji se pridaje ovom samitu nama ukazuje na to koliko će nam struja nedostajati u budućnosti. Da to pojednostavimo – bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo ni dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila", rekao je Vučić.

On je ukazao i na sve veći značaj zelene energije. "Naša sve veća lenjost po pitanju iskopavanja otkrivki uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije i sve drugo nas stavlja u poziciju da ćemo morati da menjamo naše zakonske norme, da ćemo morati istovremeno da menjamo naše navike, ali da ćemo morati i da dovodimo naše ljude iz inostranstva, jer nemamo dovoljno broj stručnih ljudi", rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da ćemo morati da obezbedimo značajna finansijska sredstva u budućnosti, da bismo sve to mogli da napravimo.

Vučić je zahvalio belgijskom premijeru i direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelu Marijanu Grosiju na srdačnom dočeku i prilici da Srbija učestvuje na Samitu o nuklearnoj energiji, na kojem se oblikuje energetska budućnost Evrope.

Nuklearna energija i obnovljivi izvori se ne isključuju

Premijer Belgije Aleksandar de Kro rekao je novinarima uoči početka samita da se nuklearna energija i obnovljivi izvori energije ne isključuju međusobno i kao primer naveo to što je Belgija odlučila da proširi dve nuklearne elektrane sa jedne strane i sa druge što planira da postavi turbine na vetar u Severnom moru.

"Biće nam potrebno i jedno i drugo. Mi smo u poziciji da imamo oboje. Na kraju imamo strategiju koja je 20 godina daleko i, iskreno, ako želimo da se dekarbonizujemo, ako želimo da idemo ka 'neto nuli' 2050. biće nam potrebne i sve obnovljive i nuklearne tehnologije", rekao je De Kro.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je pitanje energetike često talac ideoloških pristupa, što je loše, jer, kako je rekao, energija nije ideološko i nije geopolitičko pitanje.

"Ovo (nuklearna energija) je jedini izvor energije koji bi mogao da bude bezopasan za ljude u smislu zagađenja i istovremeno proizvoditi velike količine onoga što nam je potrebno. Tako da je Mađarska veoma za to. Srećno. Pitanje energetike je ponekad u Evropi talac ideoloških pristupa i toga se moramo osloboditi", rekao je Orban.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара