Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Gvozdena kupola presrela rakete iz Libana; Blinken: Na Hamasu je da prihvati prekid vatre

Rat Izraela i Hamasa – 154. dan. Najmanje pet osoba je poginulo, a 10 je povređeno kada su na njih pali paketi sa humanitarnom pomoći ispušteni iz aviona nad Pojasom Gaze, prenosi Al Džazira. Gvozdena kupola presrela je dve od sedam raketa koje je ispalio Hezbolah na sever Izraela. Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je otvaranje pristaništa u Gazi za distribuciju humanitarne pomoći koje bi kontrolisala američka vojska. Na zahtev Izraela – SAD, Velika Britanija i Francuska podnele su zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se razmatrao izveštaj o seksualnim zločinima koje su počinili pripadnici Hamasa 7. oktobra.

Гвоздена купола пресрела ракете из Либана; Блинкен: На Хамасу је да прихвати прекид ватре Гвоздена купола пресрела ракете из Либана; Блинкен: На Хамасу је да прихвати прекид ватре

Delegacija Hamasa napustila je Kairo kako bi se sastala sa svojim liderima radi dodatnih konsultacija, izjavio je član političkog biroa Hamasa Husam Badran i istakao da Izrael ne odgovara na glavne zahteve ne samo Hamasa već i palestinskog naroda.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu navodi da se Izrael nalazi u egzistencijalnom ratu u kojem mora da pobedi. Poručio je da će IDF nastaviti da deluje protiv Hamasa u svim krajevima Gaze, uključujući i Rafu.

Istovremeno, izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu i centralnoj Gazi, gde su, kako kažu, pokrenuli kopnenu operaciju protiv Hamasa.

Palestinski zvaničnici tvrde da IDF u Kan Junisu gađa civilne objekte. Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio 30.000.

Kako je navelo Ministarstvo zdravlja u Gazi, u napadima je ubijeno 30.800 Palestinca, dok je 72.298 osoba povređeno.

Oglasio se specijalni izvestilac UN za pravo na hranu Majkl Fahri, koji je izjavio da je Izrael pokrenuo kampanju izgladnjavanja u Gazi.

Reagovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i poručio da je potrebno izvršiti pritisak na izraelsku vladu kako bi se omogućio nesmetan pristup humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage sapštile su da je 10 raketa ispaljeno iz Libana na severnu zajednicu Roš Hanikra, te da su uzvratili vatrom na položaje Hezbolaha u južnom Libanu.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару