IZ ČASA U ČAS

Devet Palestinaca poginulo u napadu na stambena naselja u Gazi; IDF gađao položaje Hezbolaha

Rat Izraela i Hamasa – 117. dan. IDF nastavlja sa akcijama širom Pojasa Gaze. Najmanje devet civila, uključujući jedno dete, poginulo je u udaru na stambena naselja u Pojasu Gaze, saopštilo Ministarstvo zdravlja u Gazi. IDF pokrenuo nove napade na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, nakon što je sa te teritorije ispaljeno nekoliko projektila ka severu Izraela.

Девет Палестинаца погинуло у нападу на стамбена насеља у Гази; ИДФ гађао положаје Хезболаха Девет Палестинаца погинуло у нападу на стамбена насеља у Гази; ИДФ гађао положаје Хезболаха

Nastavljaju se borbe Izraela i Hamasa, a desetine Palestinaca poginulo je u napadima IDF-a na grad Gazu i Kan Junis tokom prethodnog dana, dok je izraelska vojska izvršila raciju na Zapadnoj obali i uhapsila najmanje 18, a likvidirala tri osobe. Pripadnici IDF-a ujedno su priznali da su upumpavali morsku vodu u pojedine tunele u Pojasu Gaze. 

Palestinski ogranak Crvenog polumeseca saopštio je da su izraelske snage upale u bolnicu El Amal u Gazi u Kan Junisu, dok je IDF negirao tvrdnje, iako su tenkovi viđeni u dvorištu medicinskog kompleksa na jugu Gaze. 

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer upozorio je da je stanovništvo Gaze "na ivici gladi" posle skoro četiri meseca rata. Naveo je i da konvoj sa hranom i medicinskom opremom jednostavno nije dovoljan za potrebe gladnih stanovnika palestinske enklave. 

Dok traju borbe, Katar, Egipat, SAD i predstavnici Izraela pregovarali su u Parizu o navodnom dogovoru oko prekida vatre između izraelske vojske i Hamasa dok se ne razmene palestinski zarobljenici iz izraelskih zatvora i taoci koje Hamas drži u zatočeništvu od 7. oktobra. 

Predlog bi uključivao tri faze, piše Rojters, pozivajući se na tvrdnje visokopozicioniranog pripadnika Hamasa, a prema planu, žene, deca, stariji i ranjenici bili bi pušteni u prvoj fazi, nakon čega bi usledilo puštanje svih muškaraca i vojnih regruta, dok bi treću fazu predstavljala razmena tela poginulih sa obe strane. 

Ipak, Islamski džihad isključio je mogućnost da se uključi u pregovore o privremenom prekidu vatre koji ne bi podrazumevali povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze, dok je izraelski premijer isključio mogućnost povlačenja izraelske vojske iz Pojasa Gaze, ali i masovno oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora. 

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи