Читај ми!

Sud u Koloradu isključio Trampa iz izborne trke 2024.

Tesnom većinom Vrhovni sud Kolorada bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu zabranio je da se takmiči na predsedničkim izborima naredne godine u toj saveznoj američkoj državi. Odluka ne obavezuje druge države.

Navodeći pobunu protiv institucija kao razlog, Vrhovni sud Kolorada je sa četiri glasa "za" i tri glasa "protiv" doneo odluku da Donald Tramp neće moći da se kandiduje za saveznu funkciju u ovoj državi na izborima naredne godine.

Ukoliko odluka bude potvrđena i nakon najavljene žalbe, to znači da se bivši predsednik neće naći na glasačkom listiću na predsedničkim izborima u Koloradu i neće moći da računa na elektorske glasove ove države.

Samim podnošenjem žalbe odluka suda u Koloradu biće stavljena na pauzu što je dovoljno da Tramp zadrži svoje mesto na unutarstranačkim izborima za nominaciju, ukoliko žalba ne bude brzo rešena.

Pobunom protiv institucija smatra se upad pristalica Donalda Trampa u zgradu Kongresa na Kapitol hilu 6. januara 2024. godine.

To je prvi put u istoriji da se koristi Odeljak 3, 14. amandmana Ustava SAD za diskvalifikaciju predsedničkog kandidata.

Slično je pokušano u državama Nju Hempšir, Minesota i Mičigen, ali bez uspeha.

Kolorado je na prošlim izborima imao deset elektorskih glasova na koje Tramp ne bi mogao da računa. Za pobedu je potrebno 270 elektorskih glasova. Inače, Tramp je sa značajnom razlikom izgubio izbore u Koloradu i 2016. i 2020. godine.

Trampov tim najavio je žalbu na ovu odluku, navodeći da su odluku donele sudije koje je postavila Demokratska partija.

"Do ove odluke nismo došli olako. Svesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Takođe smo svesni naše časne dužnosti da primenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti i bez uticaja javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo", navele su sudije u presudi.

Ova odluka je preinačila prethodnu odluku nižeg suda u Koloradu koji je presudio da se 14. amandman ne odnosi na predsednike, jer ih ne spominje eksplicitno.

Odluka Vrhovnog suda Kolorada stupa na snagu 4. januara 2024. uoči isteka roka za štampanje listića za preliminarne izbore u toj državi koji se održavaju 5. marta.

Republikanski poslanici osudili odluku

Republikanski poslanici osudili su tu odluku, uključujući i predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona, koji ju je nazvao "tanko prikrivenim partijskim napadom".

"Bez obzira na političko opredeljenje, svakom građaninu registrovanom za glasanje ne treba uskratiti pravo da podrži našeg bivšeg predsednika koji je vodeći u svakoj anketi republikanskih predizbora“, rekao je Džonson.

Trampovi republikanski rivali takođe su osudili ovu odluku suda, a Vivek Ramasvami je najavio da će povući svoje ime sa glasačkih listića na preliminarnim izborima Republikanske partije ukoliko Trampovog imena ne bude na njima.

Na predizbornom događaju u Ajovi u utorak uveče, Tramp se nije osvrnuo na presudu. Ali u mejlu za prikupljanje sredstava, koju je njegova kampanja poslala pristalicama, kaže se da se "tako rađaju diktature".

Republikanska partija Kolorado je takođe odgovorila, rekavši da će se povući iz primarnog izbornog procesa u državi ako se presuda opstane.

Sud u Koloradu ovom odlukom kaznio je bivšeg predsednika zbog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa na Kapitol hilu 6. januara 2021. godine. Oni su se tada pobunili sledeći tvrdnje bivšeg predsednika i njegovog štaba da su izbori pokradeni.

Trampovi advokati su na suđenju tvrdili da Tramp nije imao veze sa pobunom i nasiljem koje ju je pratilo, ali se sud sa time nije složio navodeći "da su Trampove poruke pozivale njegove sledbenike na borbu i da su oni tu borbu i sproveli".

Žalba odluku suda stavlja na pauzu

U presudi se navodi da ako se Tramp žali Vrhovnom sudu SAD do 4. januara, što je i najavljeno, odluka se pauzira dok najviša pravna institucija u zemlji ne objavi da li će uzeti slučaj – i, ako to učini, dok ne donese konačnu odluku.

Četvrti januar je dan pre nego što zakon nalaže od državnog sekretara Kolorada Džene Grisvold da potvrdi listu kandidata za republikanske predsedničke predizbore 5. marta.

Grisvoldova, koja dolazi iz redova demokrata, rekla je da veruje da je Tramp podstakao pobunu, ali nije zauzela stav o podobnosti nekadašnjeg predsednika SAD prema 14. amandmanu. Navela je za Si-En-En da će "poštovati bilo koju sudsku odluku".

Sudije u Koloradu rekli su da će Grisvoldove "i dalje morati da uključi Trampa na predsednički izborni listić 2024. sve dok ne dobije bilo kakav nalog ili mandat od Vrhovnog suda“.

Dakle, čak i ako Tramp ostane na primarnim glasačkim listićima i pobedi na unutarpartijskim izborima za nominaciju, to znači da bi i dalje mogao biti diskvalifikovan za opšte izbore a sve druge savezne države će posmatrati kako se taj proces odvija.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи