Читај ми!

Evropa pod snegom – okovana železnica, aerodromi, pomorski saobraćaj

Snežna mećava napravila je probleme širom Evrope. Obustavljeni su letovi, železnički saobraćaj, autobusi, metroi, pomorski saobraćaj. Obustava letova na aerodromu u Minhenu produžena je do sutra ujutru. Svi letovi otkazani su danas i na aerodromu u Glazgovu u Škotskoj. Sneg pravi probleme i u Češkoj. Nove vremenske neprilike pogodile su i nekoliko regija u Italiji. Dok se Evropa bori sa niskim temperaturama u većem delu Srbije prolećno vreme.

Zbog obilnih snežnih padavina, obustava letova na aerodromu u Minhenu produžena je do sutra ujutru u šest sati, saopštio je portparol aerodroma. Vazdušni saobraćaj u Minhenu obustavljen je jutros, a prvobitno se pretpostavljalo da će zimska služba uspeti da normalizuje rad do podneva.

Putnicima se savetuje da provere status svog leta pre putovanja na aerodrom. Tokom noći došlo je do poremećaja i u železničkom saobraćaju. Dojče ban (Nemačka železnica) saopštila je da je na širem području Minhena obustavljen međugradski saobraćaj. U Ulmu i Minhenu putnici su morali da prenoće u vozovima.

Ukinute su međugradske veze iz glavnog grada Bavarske do Salcburga, Insbruka, Nirnberga, Štutgarta i Lindaua. U železnici pretpostavljaju da će ograničenja trajati tokom celog današnjeg dana. Otkazivanja i kašnjenja vozova zbog vremenskih neprilika moglo bi da pogodi i druge delove južne Nemačke, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi nemački TV kanal, od jutros su u bavarskoj prestali da funkcionišu metro, ​​autobusi i tramvaji, a bilo je brojnih nezgoda na putevima u južnoj Bavarskoj. Prema podacima nemačke meteorološke službe, na jugu i jugoistoku se do popodneva očekuju snežne padavine, ponegde obilnije.

Najveće količine novog snega očekuju se u regionu Algoj sa 30 do 40 centimetara do subote popodne. U Saksoniji su moguće količine svežeg snega od deset centimetara. Osim toga, na obali Severnog i Baltičkog mora i u susednim kopnenim predelima očekuju se česti snežni pljuskovi, koji će se tokom dana proširiti na severne niske planinske lance.

I u Glazgovu obustavljen vazdušni saobraćaj

Svi letovi otkazani su danas i na aerodromu u Glazgovu, u Škotskoj, zbog velikog snega, a upozorenja na sneg i led su na snazi širom Velike Britanije.

Očekuje se da će se velika hladnoća nastaviti u Britaniji tokom vikenda pošto su temperature tokom noći pale ispod nula stepeni.

Kako se navodi, zbog teških vremenskih uslova može doći i do otežanog drumskog i železničkog saobraćaja, a i nekoliko sportskih događaja je otkazano.

Meteorolozi su izdali za danas žuta upozorenja za severnu obalu i jugozapad Škotske, kao i za jugozapadnu i istočnu obalu Engleske.

Temperature su se preko noći u delovima Škotske spustile i do 10 stepeni ispod nule. Velike snežne padavine i niske temperature pogodile su i druge evropske zemlje, uključujući Nemačku i Švajcarsku gde su otkazani letovi.

Problemi zbog snega i širom Češke

Obilne snežne padavine otežavaju saobraćaj na putevima i prugama širom Češke.

Na pojedinim mestima su prekinute električne mreže, a zbog nesreće, na auto-putu kod Visočine, jutros se formirala kolona duga 20 kilometara.

Vanredna situacija proglašena je u Južnočeškom kraju. Prema meteorolozima, očekuje se da će danas pasti 25 centimetara snega, a snežne padavine se očekuju i sutra.

U delovima Italije obustavljen pomorski saobraćaj

Nove vremenske neprilike pogodile su i nekoliko regija u Italiji, u primorskim oblastima obustavljen je pomorski saobraćaj i izdata su upozorenja za nabujale vode reke Po, piše Ansa.

U Liguriji su zabeleženi udari vetra od 143 kilometara na čas dok su u luci Livorna u Toskani svi brodovi usidreni usred naleta vetra Libećo, koji je dostigao 50 čvorova i talasi su prelazilo četiri metra visine.

U regiji Marke 300 vatrenih brigada je intervenisalo zbog štete prouzrokovane jakim vetrom.

Dodatnih 150 intervencija bilo je neophodno u oblasti oko Riminija zbog palog drveća.

Sneg je zahvatio oblasti Tirol i Južni Tirol i dostigao 30 centimetara kod prelaza Brener, uz kišu na jugu regije.

Dok se Evropa bori sa snežnim padavinama u Srbiji su prolećne temperature.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару