Читај ми!

Italija je prva zemlja koja je donela zakon o zabrani veštačkog mesa

Nacrt zakona koji je predložio Ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida, izazvao je sukobe među političarima, ali ga je italijanski senat odobrio sa 159 glasova. Protiv su bila 53 senatora, a 34 suzdržana.

Ovaj Nacrt zakona podrazumeva zabranu „proizvodnje i stavljanja na tržište hrane proizvedene u laboratoriji“. Italija je prva zemlja u Evropi koja je uvela zabranu veštačkog mesa jer je tekst zakona odobrila većina u Senatu, Demokratska partija se suzdržala, a Pokret Pet zvezdica je glasao protiv. Nacrt su predstavili Ministarstvo za poljoprivredu i Ministarstvo zdravlja.

Odmah posle glasanja došlo je do sukoba ispred Vlade. Naime predstavnik stranke +Evropa, Dela Vedova, zajedno sa sekretarom Rikardom Magijem i još nekim militantima, izložio je transparent na kome je pisalo da je ova odluka Vlade pogrešna: „Negujte neznanje. Zabrana veštačkog mesa je nenaučna i antiitalijanska".

Do sukoba je došlo kada ga je gurnuo Etoro Prandini, predsednik „Koldiretija“ koji je najvažnija organizacija poljoprivrednih preduzetnika sa više od milion i po članova.

Pripadnici te organizacije su dugim aplauzom i mahanjem žutim zastavicama – koje su njihov simbol, pozdravili odluku Vlade.

Odmah su reagovale snage reda pokušavajući da ih razdvoje. Prandini je vikao Dela Vedovi da je „delinkvent i prevarant“, a on je vikao: „Vidite šta je Koldireti", a zatim je novinarima izjavio da je Prandini sebi previše dozvolio napavši člana parlamenta samo zato jer je izrazio svoj stav, te da će podneti žalbu sudu.

S druge strane, Prandini je novinarima rekao da nema nameru da se izvini te da će i on podneti žalbu sudu protiv Dela Vedove koji ga je provocirao.

Ministar Lolobriđida izjavio je da osuđuje svaku vrstu nasilja, ali da će se ipak sastati sa zaposlenima u "Koldiretiju".

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара