Читај ми!

Štrajk žena na Islandu zbog nejednakosti polova – mnoge škole ne rade, na poslu se nije pojavila ni premijerka

Žene na Islandu stupile su u jednodnevni štrajk zbog nejednakosti polova. Štrajku se priključila i premijerka Katrin Jakobsdotir, koja je navela da se borba za jednak tretman odvija sporo, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Škole i biblioteke širom Islanda jutros se nisu otvorile ili su radile skraćeno pošto su žene zaposlene u njima ostale kod kuće, dok su u bolnice primani samo hitni slučajevi, preneo je Rojters.

Štrajku se priključila i islandska premijerka Katrin Jakobsdotir koja se danas nije pojavila na poslu.

"Kada pogledamo ceo svet, za postizanje rodne ravnopravnosti potrebno je 300 godina", rekla je Jakobsdotir za islandsku radio stanicu Ras 1.

Štrajk je organizovan u znak protesta zbog razlike u zaradama u poređenju sa muškarcima, protiv rodno zasnovanog nasilja i da naglase da neplaćeni rad, poput brige o deci, najčešće pada na žene, naveli su inicijatori protesta.

Island se smatra jednom od najnaprednijih zemalja u pogledu jednakosti polova i već 14 godina se nalazi na prvom mestu liste Svetskog ekonomskog foruma koja se bavi jazom između polova.

Međutim, u pojedinim zanimanjima, Islanđanke zarađuju bar 20 odsto manje od muškaraca, pokazuju podaci islandskog statističkog zavoda.

Studija Univerziteta Islanda pokazala je da četrdeset odsto žena na Islandu doživi neki vid polno zasnovanog i seksualnog nasilja.

"Želimo da se ukaže na činjenicu da nas nazivaju rajem jednakosti, ali i dalje imamo polne razlike i hitnu potrebu za delovanjem", rekla je Freja Stejngrimsdotir, jedna od organizatorki štrajka i direktorka komunikacija u Islandskoj federaciji radnika u javnim službama.

Današnji štrajk, koji se održava pod sloganom "Ovo nazivate jednakošću", prvi je celodnevni štrajk otkako je 1975. godine održan prvi ženski protest.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара