Читај ми!

"Doktori, najlepši grad na svetu vas čeka" – neobičan poziv iza koga se krije veliki problem

Venecija u potrazi za lekarima opšte prakse. Sve manje lekara i bolničkog osoblja je problem ne samo u tom gradu već i u celoj Italiji. Zato se Venecija odlučila na medijsku kampanju kojom poziva lekare iz celog sveta da se presele u taj grad.

"Doktorke i doktori, saslušajte ovaj poziv, najlepši grad na svetu vas čeka", to je poziv koji zdravstveni sistem Venecije upućuje lekarima iz čitavog sveta.

Italijanska fondacija "Đimbe", koja se bavi istraživanjem, obukom i aktivnostima u naučnom informisanju radi poboljšanja zdravlja ljudi, iznela je podatak da Italiji nedostaje više od 2.800 lekara opšte prakse, dok će do 2025. taj broj biti i preko 3.400.

Čak 42 odsto lekara ne leči maksimalan broj od 1.500 pacijenata, kako je to predviđeno zakonom, već mnogo više, što smanjuje kvalitet usluge.

I mada u čitavoj zemlji nedostaju lekari, situacija je najteža na severu, gde u Lombardiji nedostaje više od 1.000 lekara, a u regionu Veneto skoro 500.

Zato je zdravstveni sistem Venecije odlučio da napravi ovu medijsku kampanju, te da u novinama, na televiziji, radiju, kao i na društvenim mrežama oglasi da je u potrazi za lekarima iz celog sveta. Pod sloganom: "Lekari, Venecija vas čeka" osvetljena je i fasada bolnice Sveti Đovani i Paolo.

"Ova kritična situacija u Veneciji može da se reši zajedno sa onim lekarima koji žele da promene život i započnu novo poglavlje svoje karijere i profesije, u gradu koji je ne samo jako lep već i jedinstven na svetu i nudi jako mnogo mogućnosti. Ljudi iz čitavog sveta dolaze ovamo", navodi Edgardo Kontato, generalni direktor "ULSS 3 Serenisima".

"Situacija je dramatična. Nedostaje nam ukupno više od 1.000 zdravstvenih radnika, od čega 400 lekara. Taj ogroman nedostatak dovodi do toga da se jako kasni ili da se uopšte ne pružaju zdravstvene usluge", dodaje italijanski sindikat CIGL.

U samom centru su zaposlena 44 lekara, koji su skoro pred penzijom, tako da ova kampanja nudi i ambulantu, kao i pomoć oko samog smeštaja, te besplatan parking pred sam ulazak u grad svima koji žele da rade u Veneciji.

I kako sam tekst kampanje kaže: "Venecija ima potrebu za lekarima, ali i lekari za Venecijom, gradom koji je jedinstven u svetu kako zbog arhitekture, tako i zbog čitavog ambijenta".

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару