Читај ми!

Američke sankcije kineskim preduzećima zbog Irana

SAD su, pišu mediji u Istočnoj Aziji, uvele nove sankcije protiv kineskih kompanija, ovog puta protiv onih koje posluju sa iranskim preduzećima koja rade na razvoju balističkih raketa.

Sjedinjene Američke Države objavile su da uvode ekonomske sankcija protiv više kineskih preduzeća koje posluju s Iranom i tako, direktno ili indirektno, doprinose razvoju raketnog programa te države sa Srednjeg istoka.

Na spisku vlasti u Vašingtonu našle su kineske trgovinske firme i proizvođači opreme iz Hong Konga, Ćingdaoa i Džeđijanga, koji su iranskim preduzećima "Parčin kemikal industriz" i "P. B. Sadr", te Ministarstvu odbrane u Teheranu, prodale centrifuge, metale i elektroniku, koji mogu imati primenu u proizvodnji i vođenju raketa.

Pomenute iranske kompanije već su bile na američkoj listi subjekata koji se sankcionišu, tako da je kažnjavanje kineskih kompanija praktično odmazda za to što su one u svom poslovanju ignorisale postojanje američkih sankcija protiv Teherana.

Stari recept

Tako vlada Sjedinjenih Američkih Država po dobro oprobanom starom receptu, u kojem se sankcije pravdaju sopstvenom demokratičnošću, odnosno totalitarizmom i autoritarizmom zemalja protiv kojih se uvode, nastavljaju sa svojom agresivnom politikom ekonomskog kažnjavanja geopolitičkih takmaca, uprkos sve brojnijim glasovima i u svojoj zemlji koji ukazuju na probleme koja ona prouzrokuje samim SAD.

Reč je pre svega o produbljivanju trenda dedolarizacije koji je od početka rata u Ukrajini i zamrzavanja ruske državne imovine na Zapadu uzeo maha, a onda i o činjenici da sankcionisanje kineskih i ruskih preduzeća izaziva kolosalne gubitke zapadnim kompanijama koje su ulagale u tim državama ili se u dobroj meri oslanjaju na njihovo tržište.

Te gubitke u formi finansijske odštete i poreskih olakšica često pokriva država, što znači da se praktično nadoknađuju iz džepa američkih i poreskih obveznika drugih zemalja vojnopolitički svrstanih uz Vašington.

I konačno, SAD sankcionišu čak 35 država i pre početka okršaja u Ukrajini su već provodile više od 10.000 raznih sankcija – broj koji se nesumnjivo značajno uvećao od tada, što praktično znači da se američke i druge zapadne firme sada suočavaju sa šumom pravila i zabrana, koje stvaraju i opštu atmosferu neizvesnosti, straha i zatvaranja u sebe.

Tome naročito pogoduje široko tumačenje sankcija koje administracija u Vašingtonu, čini se, želi da nametne, a to je da kažnjavanje sledi ne samo onima koji posluju direktno sa subjektima pod sankcijama već i onima koji trguju sa kompanijama i investicionim fondovima koji su u nekoj vrsti dodira ili odnosa sa sankcionisanim subjektima.

Sankcionisanje kineske armije

Kada je su pitanju bezbednost i vojska, zvanični Vašington je uveo sankcije ne samo kineskim kompanijama koje posluju sa Iranom već i onima koje uopšte barataju tehnologijama koje imaju primenu u kibernetici i savremenom naoružanju, te primaju finansijsku pomoć vlade u Pekingu ili sa armijom razmenjuju kadrove.

Među takvim kineskim kompanijama na crnoj listi američkog Ministarstva finansija su i šest preduzeća i instituta koji projektuju i prave letelice, senzore i optičke uređaje i koji su, po mišljenju Vašingtona, odgovorni za proizvodnju kineskih špijunskih balona oko kojih se pre nekoliko meseci diglo puno medijske prašine (kao što su "AVIC" i "CASIC").

Pored preduzeća iz oblasti aeronautike, tu su i brodograditelji ("Kineska državna korporacija za brodogradnju" i "Kineska industrijska grupa za brodogradnju"), krupne firme iz oblasti telekomunikacija poput "Čajna telekoma", ali i nosioci kineske nuklearne industrije (kao što je „Kineska nacionalna nuklearna korporacija").

Ono što naročito vređa i revoltira vlasti u Pekingu su sankcije uvedene lično kineskom ministru odbrane Li Šangfuu, kojima se ometa njegovo putovanje i delovanje u inostranstvu.

On je stavljen na listu nepoželjnih osoba Vašingtona još 2018. kada je bio na položaju šefa nabavki za vojsku, jer je Kina tada kupila ruske borbene avione SU-35 i protivvazdušni sistem S-400, uprkos pretnjama iz SAD da će svako ko pazari rusko oružje biti sankcionisan.

Sankcije kao izraz (ne)moći

I dok je iza te mreže sankcija i ograničenja vera da se njima politički neistomišljenici mogu oslabiti ne samo ekonomski i tehnološki već i vojno, one se u Kini, osim kao vrsta agresije, sve više gledaju kao izraz nemoći i neracionalnog, tvrdoglavog nastojanja elite u Vašingtonu da spreči ili odloži ono što se sprečiti ne može: formiranje i utvrđivanje multipolarnog svetskog poretka u kojem je Kina zamajac svetskog ekonomskog razvoja i suštinski bitan politički i diplomatski akter na svetskoj sceni.

Sankcije se u Pekingu vide kao ono što jesu: izraz šokantne arogantnosti i (patološke) iluzije da SAD imaju pravo da celom svetu nameću šta i kako da radi, te da u sklopu toga mogu i samu Kinu, najmnogoljudniju zemlju sveta i realno najveću ekonomiju planete, tretirati kao sebi podređenog piona.

петак, 02. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару