Ćerka bivšeg predsednika Uzbekistana posedovala imovinu u 12 zemalja

Gulnara Karimova, najstarija ćerka bivšeg predsednika Uzbekistana Islama Karimova, koristila je britanske kompanije za kupovinu kuća i aviona novcem sticanim mitom i korupcijom, preneo je Bi-Bi-Si. Pozivajući se na izveštaj organizacije "Freedom for Eurasia", koji bi trebalo da bude objavljen 14. marta, britanski javni servis navodi da je Karimova bila deo kriminalne grupe koja je kontrolisala imovinu veću od milijardu dolara u 12 zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Rusiju i Veliku Britaniju.

Ћерка бившег председника Узбекистана поседовала имовину у 12 земаља Ћерка бившег председника Узбекистана поседовала имовину у 12 земаља

Gulnara Karimova, najstarija ćerka bivšeg predsednika Uzbekistana Islama Karimova, koristila je britanske kompanije za kupovinu kuća i aviona novcem sticanim mitom i korupcijom, preneo je Bi-Bi-Si.

Pozivajući se na izveštaj organizacije ''Freedom for Eurasia'' (Sloboda za Evroaziju), koji bi trebalo da bude objavljen 14. marta, britanski javni servis navodi da je Karimova bila deo kriminalne grupe koja je kontrolisala imovinu veću od milijardu dolara u 12 zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Rusiju i Veliku Britaniju.

Jedan od istraživača Slobode za Evroaziju Tom Mejn rekao je da je slučaj Karimove jedan od najvećih slučajeva podmićivanja i korupcije svih vremena. Kako se navodi, Karimova je na nekretnine u Londonu i Hongkongu potrošila ukupno 240 miliona dolara.

Ono što slučaj komplikuje za nadležne istražne organe je činjenica da su Karimova i njeni saradnici već prodali deo imovine koju su navodno stekli korupcijom.

Prema ovom izveštaju, Karimova je 2013. prodala dva stana pre nego što je uhapšena, a u njemu su navedene i kompanije u Londonu i na Britanskim Devičanskim Ostrvima za koje se smatra da su ih Karimova i njeni saradnici koristili kako bi prihode stečene, navodno, kriminalom, potrošili na nekretnine i na privatni mlazni avion.

Bi-Bi-Si navodi da su britanske vlasti dugo optuživane da ne čine dovoljno kako bi sprečile kriminalce iz inostranstva da koriste britansku imovinu za pranje novca, a u izveštaju se ocenjuje da je lakoća s kojom je Karimova došla do imovine u Velikoj Britaniji ''zabrinjavajuća''.

Neko vreme se mislilo da će Gulnara Karimova naslediti svog oca Islama Karimova, koji je obavljao funkciju predsednika Uzbekistana od 1989. do svoje smrti 2016. godine.

Bi-Bi-Si navodi da se Karimova pojavljivala u muzičkim spotovima pod umetničkim imenom Guguša (Googoosha), vodila kompaniju za nakit i bila ambasadorka u Španiji.

Čuvena Guguša je 2014, kako se navodi, nestala iz javnosti, a kasnije se pokazalo da je pritvorena pod optužbama za korupciju dok je njen otac još bio na vlasti i osuđena u decembru 2017. godine.

Partner Karimove, Rustam Madumarov, i drugi njeni saradnici navedeni su u službenim dokumentima kao "stvarni vlasnici", što je pravni izraz za osobu koja na kraju ima kontrolu kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, Gibraltaru i Britanskim Devičanskim Otocima. U izveštaju se, međutim, navodi da su oni bili samo opunomoćenici Karimove, koja je koristila kompanije za pranje stotina miliona dolara. Osuđena je 2017. na kaznu zatvora zbog prevare i pranja novca.

Gulnara je, prema rečima uzbekistanskog tužioca, bila članica organizovane kriminalne grupe koja je posedovala imovinu vrednu više od 1,3 milijarde dolara, uključujući imanja u Londonu u vrednosti od gotovo 30 miliona dolara, kao i hotele u Dubaiju vrednosti 67,4 miliona dolara. Na dugom spisku optužbi protiv Karimove nalaze se i optužbe da je prevarom stekla imovinu vrednu 595 miliona dolara i primila 869,3 miliona dolara mita uplaćenih preko ofšor računa.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару