Читај ми!

Kripto, revolucija koja jede sopstvenu decu

Hapšenje Sema Benkman-Frida na Bahamima, osnivača jedne od najvećih berzi kriptovalutama Ef-Ti-Eks (FTX) samo je vrh ledenog brega zahvaćenog hladnim talasom kripto-zime. "Ovo je jedna od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji", rekao je Demijan Vilijams, američki tužilac južnog okruga Njujorka. Ef-Ti-Eks je prošao brzi put od reklame za Superboul do potpunog kolapsa. I to nije jedina kompanija za trgovinu kriptovalutama koja se urušila za relativno kratko vreme.

Крипто, револуција која једе сопствену децу Крипто, револуција која једе сопствену децу

Osam krivičnih prijava koje je podnelo američko tužilaštvo za južni okrug Njujorka usledile su nakon optužbi koje je podigla američka Komisija za hartije od vrednosti optužujući bivšeg milijardera da je prevario investitore tako što je izgradio kompaniju koja je bila "kuća od karata".

Između ostalih optužbi, Benkman-Frid se sumnjiči da je koristio depozite klijenata za plaćanje dugova i troškova "Alamede", svog hedž fonda.

U optužnici se navodi i da su se Benkman-Frid i drugi zaverili da prekrše savezna pravila o političkim donacijama. Benkman-Frid je bio jedan od najvećih donatora demokrata, ali je rekao da je donacije davao i republikancima, skrivajući ih kao "crni novac".

Ef-Ti-Eks, pokrenut 2019. i sa sedištem na Bahamima, podneo je zahtev za bankrot 11. novembra nakon što se borio da prikupi novac kako bi sprečio kolaps, dok su trgovci žurili da povuku šest milijardi dolara sa platforme za samo 72 sata.

U roku od nekoliko dana, Ef-Ti-Eks je prešao od procene vrednosti od 32 milijarde dolara do bankrota, kupci su zahtevali povlačenje sredstava, a rivalska berza Bajnans je raskinula neobavezujući ugovor o kupovini kompanije. 

U podnesku o stečaju, kako prenosi Si-En-Bi-Si, kompanija Sema Benkman-Frida navela je da ima više od 100.000 poverilaca, imovinu koja se kreće između 10 i 50 milijardi dolara, kao i obaveze u istovetnom rasponu. Poređenja radi, "Leman braders" je u trenutku bankrota tokom svetske ekonomske krize imao više od 600 milijardi dolara u imovini, a "Enron" 60 milijardi dolara. 

Morfologija prevare 

Benkman-Frid je tvrdio da "nije znao šta se tačno dešava" u "Alameda riserču" i da nije ni vodio kompaniju. Verdž navodi da ne samo što je imao direktna ovlašćenja "za sve Alamedine glavne trgovačke, investicione i finansijske odluke", već je i depozite klijenata, i kriptovalute Alameda prisvajala za sopstvenu upotrebu.

To je znao samo mali krug ljudi, tvrdi Verdž. Alamedini trgovci su mogli da koriste "u suštini neograničenu" kreditnu liniju na Ef-Ti-Eksu, a postojali su posebni izuzeci od uobičajenih procesa koji su davali Alamedi brže vreme izvršenja od svih ostalih. 

I to nije sve. 

Trejderi Alamede dobili su instrukcije da prodaju sve, brzo i "generalno učine sve što je moguće da brzo dobiju milijarde dolara kapitala za slanje Ef-Ti-Eksu", navodi se u tužbi.

Benkman-Frid je naveo i da "definitivno postoji prilična hitnost" i zatražio je "dobijanje najmanje dve milijarde dolara".

Komisija za hartije od vrednosti navodi i da su Bankman-Frid, njegovi roditelji i zaposleni u Alamedi koristili sredstva klijenata za ličnu korist, za luksuzne nekretnine, privatne avione, lične zajmove i političke donacije.

Sredstva kupaca su takođe iskorišćena za reklamu za Superboul sa Larijem Dejvidom u glavnoj ulozi i sponzorstvo Ef-Ti-Eks Arene u Majamiju.  

Giljotina i bankroti

Ef-Ti-Eks nije jedina kompanija za trgovinu kriptovalutama koja je u poslednje vreme podnela zahtev za bankrot. Dve nedelje nakon te kompanije, BlokFaj je zatražio proglašenje bankrota, prenosi Rojters.

Hedž fond Three Arrow capital bila je prva velika kriptofirma koja je bankrotirala 2022. godine, urušen kolapsom kriptovaluta Luna i Tera u maju.

Vojadžer digital, kripto-pozamljivač iz Njujorka, takođe je proglasio bankrot i postigao dogovor u septembru da proda sredstva u vrednosti od 1,4 milijarde dolara upravo Ef-Ti-Eksu.

Još jedan kripto zajmodavac koji je u bankrot uvučen kolapsom Tere i Lune, Celzijus netvork je u julu započeo proces za bankrot u SAD. Od tada, Celzijus je bio upleten u sporove oko istraga o prevari, različitog tretmana korisničkih naloga, privatnosti korisnika i potrošnje na novo postrojenje za rudarenje bitkoina.

Put u irelevantnost

Evropska centralna banka krajem novembra saopštila je da je bitkoin na "veštački izazvanom disanju i na putu ka irelevantnosti", prenosi Gardijan, u oštroj intervenciji koja se zalaže protiv davanja regulatornog legitimiteta toj kriptovaluti.

Viši službenici Evropske centralne banke (ECB) Ulrih Bindzajl i Jirgen Šaf kritikovali su bitkoin u blogu zbog toga što je, smatraju, leglo nelegalnih transakcija koje donose rizik po reputaciju svake banke koja se umeša u ovaj sektor.

"Veliki investitori u bitkoin imaju najjače podsticaje da održe hajp. Manipulacije pojedinačnih berzi ili provajdera stejblkoina tokom prvih talasa su dobro dokumentovane, ali manje faktori stabilizacije nakon navodnog pucanja balona u proleće", naveli su Bindzajl i Šaf.

Bindzajl i Šaf tvrde da je spekulativni balon vrednosti bitkoina doveo do eksplozije lobiranja iz sektora kriptovaluta koji je imao za cilj da tu kriptovalutu tretira kao "samo još jednu klasu imovine". 

Zamišljen kao revolucionarno sredstvo plaćanja, koje ne zavisi od banaka, nego od lanca, gde se vrednost prenosi trenutno i na kom su se mnogi obogatili, a mnogi bankrotirali, pretvara se u sopstvenu suprotnost, i to ne zahvaljujući tehnologiji, nego zahvaljujući pohlepi i uprkos tehnologiji.

Robespjerova maksima da revolucija jede svoju decu zato visi nad sudbinom Sema Benkman-Frida i ko zna koga sve još. 

уторак, 09. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару