Читај ми!

Riši Sunak treći britanski premijer za četiri meseca, opozicija traži vanredne izbore

Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo je trećeg konzervativnog premijera u roku od četiri meseca. Riši Sunak jedini je sakupio podršku stotinu torijevskih poslanika, neophodnih za premijersku kandidaturu.

Bez podrške su ostali liderka torijevskog poslaničkog kluba Peni Mordont i bivši premijer Boris Džonson.

Sunak je prvi predsednik britanske vlade, koji će se zakleti ne na Bibliju, već na Bagavad Gitu. Zvanično će preuzeti dužnost premijera 25. oktobra, posle rukoljubne ceremonije sa kraljem Čarlsom Trećim.

Čeka ga teška ekonomska, energetska i socijalna situacija i veliki problemi u svim regijama zemlje posle 45 dana Liz Tras na položaju britanske premijerke.

Buran politički vikend

Posle burnog političkog vikenda za konzervativce, premijerska knjiga spala je sa tri na samo jedno, ali istorijsko slovo.

Predsedavajući Komiteta 1922, koji brine o izboru lidera Konzervativne stranke, ser Grejam Brejdi potvrdio je prijem samo jedne nominacije.

Samo Riši Sunak prešao je neophodan prag i dobio podršku stotinu torijevskih poslanika. Time je izabran za lidera Konzervativne stranke.

Liderka konzervativne parlamentarne većine Peni Mordont povukla se u poslednjem trenutku, pošto nije obezbedila podršku 100 poslanika.

Mordont je putem Tvitera pozvala torijevce da se "ujedine iza Sunaka i zajednički rade na dobrobiti nacije".

Pre nje, a posle sastanka sa bivšim ministrom finansija, kandidaturu je povukao i Boris Džonson.

Na tu vest berza se stabilizovala, a funta blago skočila u odnosu na dolar.

I najbliži Džonsonovi saradnici smatraju da je senka "Partigejta" prevelika za njegov povratak.

Odbor za poslaničke privilegije i standarde za koji dan treba da se izjasni da li je Džonson svesno lagao poslanike. Ako jeste, može mu biti oduzet poslanički mandat.

"U narednih nekoliko dana - ne nedelja, već dana, Boris će gledati televizijski prenos svedočenja, uključujući i sopstveno. To će ga vratiti pravo u taj vrtlog", objasnio je u gostovanju na Bi-Bi-Siju bivši potpredsednik britanske vlade Dominik Rab.

Prvi Indus na čelu britanske vlade

Time je Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo svog prvog premijera poreklom iz Indije – dragulja u nekadašnjoj imperijalnoj kruni.

Skromnog porekla, unuk imigranata Sunak je proizvod strateškog elitnog školovanja, koje je kulminiralo na Oksfordu i Stamfordu i dobilo finansijsku potporu brakom sa Akšatom, kćerkom indijskog informacionog magnata Narajane Murtija.

Nova prva dama Dauning strita bogatija je od kralja Čarlsa Trećeg.

Nacija se danas priseća Sunakovog upozorenja tokom letošnje kampanje za lidera torijevaca da bi ekonomski program Liz Tras doveo kamatne stope na nivo od šest odsto. To je sada realnost sa kojom on treba da se nosi.

"Bez sumnje, suočeni smo sa dubokim ekonomskim izazovom. Potrebni su nam stabilnost i jedinstvo. Moj najvažniji prioritet biće da ujedinim našu zemlju i našu stranku", istakao je Sunak u prvom govoru sa mesta lidera Konzervativne stranke.

Vratiti ekonomiju u mirne vode svakako je prioritet novog britanskog premijera - trećeg ove godine.

No, izazov su i regije, jer Liz Tras nije razgovarala sa Edinburgom, Kardifom i Belfastom gde blokada vlasti preti da prouzrokuje prevremene izbore.

Prva ministarka Škotske Nikola Sturdžen nazvala je Sunaka "samo još jednim konzervativcem koga Škoti nisu izabrali".

Laburisti i dalje zahtevaju prevremene izbore. Ser Kir Starmer je, prema najnovijim anketama, znatno popularniji od novog stanovnka Dauning strita broj 10.

уторак, 06. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару