Читај ми!

Ekonomski haos u zatišju, politički u punom jeku – i konzervativci žele da se "reše" Liz Tras

Ekonomski haos u Britaniji prolazi kroz zatišje posle smene na čelu ministarstva finansija i u iščekivanju nezavisne srednjoročne ekonomske prognoze.

Politički haos je u međuvremenu u punom jeku. Konzervativci žele da se reše premijerke Liz Tras, a laburisti ne odustaju od prevremenih izbora.

Premijerkino izvinjenje

Mnogi su mislili da je era premijerskog izvinjavanja okončana odlaskom Borisa Džonsona. Prevarili su se.

"Priznajem da smo pogrešili. Izvinjavam se zbog počinjenih grešaka, ali ja sam ih ispravila. Imenovala sam novog ministra finansija. Ponovo smo uspostavili ekonomsku stabilnost i fiskalnu disciplinu", poručila je naciji u intervju, emitovanom u ponedeljak, britanska premijerka Liz Tras.

Smirivanje ekonomske lopte

To je daleko od istine, jer je Britanija pre Bregzita promenila četiri ministra finansija tokom 23 godine.

Sada su se četvorica političara izmenjala na tom mestu u roku od četiri meseca.

Najnoviji stanovnik ulice Dauning broj 11 dao je sve od sebe da ostavi utisak čoveka koji zna da smiri loptu.

"Želim da budem iskren i saslušam savete izvanrednih institucija kao što su Ministarstvo finansija, Centralna banka Engleske i Biro za budžetsku odgovornost, ali i nezavisne savete, jer ćemo samo tako stići do najboljih rezultata", rekao je poslanicima britanski ministar finansija Džeremi Hant.

Investicije su potpuno stale, jer tržište čeka nezavisnu srednjoročnu ekonomsku prognozu koja je sa 23. novembra pomerena na 31. oktobar.

Frakcijske borbe među konzervativcima

Međutim, frakcije unutar Konzervativne stranke ne oklevaju da jedna drugoj zadaju udarac.

"Da li ministar sada može da garantuje da će ona pokazati da nacionalni dug pada i da, kada budemo ponovo uspostavili punu kontrolu nad finansijama, nećemo stalno zajmiti novac kako bismo podmirili dnevne rashode, jer ne možemo rashode nacije beskonačno produžavati", glasilo je poslaničko pitanje bivšeg britanskog ministra zdravlja Mata Henkoka novom ministru finansija.

Džeremi Hant odgovorio je potvrdno na oba pitanja iza kojih se krije kritika struje, koja želi povratak Borisa Džonsona.

Najnoviji ministar Džeremi Hant, samo je resetovao politiku na poziciju vlade Borisa Džonsona uz dve izmene – pomoć građanima da plate račune za gas i struju je smanjena sa dve godine na šest mesec i ukidanje gornje granice za bankarske bonuse, uvedeno Kvartengovim mini-budžetom, je i dalje na snazi. 

Ofanziva laburista 

Kada je ministar finansija preko noći razbucao Trasonomiju, zašto je, zaboga, dao zamajac bankarskim bonusima u sred krize troškova života?", pitala je poslanica laburista Šivon Makdona. 

Džeremi Hant uzvratio je da prethodna politika nije funkcionisala i da će država ubuduće ubrati više poreza od bogatih bankara nego što ubira sada. 

Premijerka ispod stola 

Katastrofalan političko-ekonomski signal je i odsustvo premijerke iz parlamenta u trenutku kada opozicija, ali i dobar deo njene stranke planiraju kako da je se reše. 

"Premijerka se ne krije ispod stola. Mogu da, mogu da uverim, da uverim ovaj dom da ima, nažalost, valjan razlog za odsutnost", rekla je donjem domu parlamenta predsednica konzervativnog poslaničkog kluba Peni Mordont. 

Ova rečenica izgovarana je oko dva minuta pošto je prekidana oštrim povicima poslanika sa obe strane donjeg doma. 

Lider laburista ser Kir Starmer otvoreno se izrugivao konzervativcima. 

"Izgleda da pod ovom torijevskom vladom, svako može da bude premijer 15 minuta. Kako da Britanija povrati neophodnu stabilnost kada, umesto rukovođenja, ima ovaj potpuni vakuum. Kako da Britanija povrati neophodnu stabilnost kada premijerka nema mandat ni svoje stranke, ni zemlje u celini?" 

Sa lošeg na gore 

U povratak stabilnost ne veruje ni Goldman Saks, koji je umanjio britanski kreditni rejting. Stručnjaci zemlji predviđaju lošu 2022. i još goru 2023. godinu čak i ako se situacija bude smirila. 

"Dodatna neizvesnost je poslednje što treba britanskoj privredi. Opšti izbori bi je prouzrokovali, jer se ne mogu održati preko noći. Isti efekat bi imala i nova utakmica za lidera konzervativaca. Nažalost, nema jednostavnih rešenja. Tras je glineni golub od premijera. Ne znam kako će se oporaviti pošto je Džeremi Hant, podržan delom stranke, pocepao njen budžet u paramparčad. Konzervativci moraju da počnu da razgovaraju sa građanima umesto među sobom", ocenjuje Majkl Hjuson, glavni tržišni analitičar kompanije CMC Markets

Premijer ujedinitelj? 

Torijevci se zaista za sada bave samo sobom. Većina članstva želi odlazak Liz Tras sa vlasti. 

Čak 39 odsto onih, koji su je glasanjem na tu vlast doveli, sada želi da ona sa nje ode. 

Članstvo želi da Gordijev čvor preseku poslanici i po hitnom postupku izaberu novog premijera-ujedinitelja. 

Opozicija ne odustaje od prevremenih izbora.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару