Читај ми!

Nezapamćena potražnja za kolekcionarskim predmetima, Sotbi prodao umetnine za 7,3 milijarde dolara

Aukcijska kuća "Sotbi" je ove godine prodala umetnička dela i kolekcionarske predmete za rekordnih 7,3 milijarde dolara, najviše u svojoj 277-godišnjoj istoriji. "Sotbi" je saopštio da je "dolazak mlađih, tehnološki upućenih kolekcionara" koji su tokom pandemije kupovali luksuzne predmete kao što su tašne, nakit, vino i NFT pomogao da se prodaja podigne na rekordno visok nivo.

"Sotbi" koji je osnovan u Londonu 1744. godine i posluje iz 80 kancelarija širom sveta, saopštio je da će ukupan broj prodatih dela u 2021. još rasti jer ima još 20 zakazanih aukcija do kraja godine.

Ove godine na aukcijama je prodato 57 predmeta koji su imali pojedinačnu cenu višu od 15 miliona dolara, a najveću vrednost dostigla je Botičelijeva slika mladića koji drži kuglu za 92,2 miliona dolara.

Prodaja je već 71 odsto veća nego što je bila 2020. godine, kada je potražnja opala u ranoj fazi pandemije.

Za patike 1,8 miliona dolara 

Postavljeni su i rekordi za najskuplje patike prodate na aukciji, sa "Najk er jizi" koje je Kanje Vest nosio na dodeli Gremija 2008. koje su dostigle cenu od 1,8 miliona dolara.

Zlatnik "dabl igl" iz 1933. koji je prodat je za 19 miliona dolara i tako postao najskuplji novčić prodat na nekoj aukciji.

Najviše novca promenilo je vlasnika u modernoj i savremenoj umetnosti, gde su transakcije ukupno iznosile rekordnih 4,3 milijarde dolara na aukcijama i privatnim prodajama.

Odeljenja koja prodaju luksuzne satove, vino i žestoka pića, dizajn i knjige i rukopise takođe su ostvarila rekordnu godišnju prodaju.

Kolekcija razvedenog magnata vredi 676 miliona dolara 

"Sotbi" je postavio i rekord za najvredniju aukciju, jer je 676 miliona dolara plaćeno za kolekciju Makloua koju su tokom više od pola veka sakupili magnat za nekretnine Hari Meklou i njegova bivša supruga Linda Meklou.

Paru je naloženo da proda kolekciju, koja uključuje remek-dela Alberta Đakometija, Marka Rotka i Saja Tvomblija, od strane sudije koji je nadgledao njihov razvod nakon što nisu uspeli da se dogovore o vrednosti kolekcije.

Aukcijska kuća je održala i prvu prodaju NFT-a u svojoj istoriji, prodavši za tri dana tu vrstu tokena u vrednosti od 16,8 miliona dolara, kao i "izvorni kod za svetsku internet mrežu" koji je prodat za 5,3 miliona dolara.

Aukcionari sve mlađi

Saopšteno je da je prodaja NFT-a dramatično podstakla širenje publike, pri čemu je 78 odsto ponuđača NFT-a bilo novo u "Sotbiju", a više od polovine mlađe od 40 godina. Broj onih koji su se prijavljivali za aukcije, a još nisu ušli u petu deceniju povećao se skoro dvostruko.

"Priliv mlađih, tehnološki upućenih kolekcionara takođe je doveo do značajnog prelaza u kupovinu fizičkih dela kao što je ‘Le Nez‘ Alberta Đakometija koji je kupio Džastin San, osnivač platforme za kriptovalute Tron, za 78,4 miliona dolara prošlog meseca u Njujorku", saopštio je "Sotbi".

Najava godišnjih rasprodaja dolazi u trenutku kada se sve više spekuliše da francuski milijarder koji je vlasnik aukcijske kuće možda planira da kompanija izađe na berzu.

Patrik Drahi, koji je kupio "Sotbi" za 3,7 milijarde dolara 2019. navodno istražuje šanse za izlazak na berzu već sledeće godine, prenosi Blumberg.

понедељак, 08. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару