Читај ми!

Komunisti najviše profitirali od izbora u Tokiju?

Na rezultate izbora za gradsku skupštinu Tokija znatno je uticalo nezadovoljstvo građana zbog odgovora na epidemiju koronavirusa i održavanje Olimpijskih igara. Bitna posledica ovih izbora je jačanje poziva za smenu šefa vladajuće partije i premijera Jošihide Suge.

U nedelju, 4. jula, u prestonici Japana, Tokiju, održani su izbori za gradsku skupštinu. Najviše glasova dobila je vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) premijera Jošihide Suge, koja je obezbedila 33 sedišta u novom sazivu gradskog parlamenta.

Ona je tako sa trona svrgla partiju "Prvo građani Tokija" guvernerke (gradonačelnice) Juriko Koike, koja je osvojila 31 mesto u skupštini i zabeležila veliki pad u odnosu na 47 sedišta, koliko su dobili na prethodnim izborima 2017.

LDP će stupiti u koaliciji sa partijom Komeito, s kojom je i do sada delila vlast na nivou države, ali ne i na nivou grada, a koja je osvojila 23 poslanička mesta, isto kao i pre četiri godine.

Povezivanje LDP i Komeito verovatno znači da će Koike morati da napusti funkciju guvernerke, pa se rezultati izbora u tom smislu mogu smatrati uspehom vlasti, pogotovo što je LDP dobila osam fotelja više nego pre četiri godine.

Međutim, pošto vladajuća koalicija sa svojih 56 mesta nije uspela da postigne većinu u gradskoj skupštini, u kojoj sedi 127 poslanika, što je bio njen proklamovani cilj, politički komentatori u Japanu ocenjuju glasanje za parlament Tokija kao "izbore bez pobednika".

Štaviše, i unutar vladajuće i među opozicionim partijama, rezultati izbora u Tokiju vide se kao pokazatelj slabljenja poverenja građana u vlast i izraz sumnje u sposobnost premijera Suge.

To se dovodi u vezi sa kašnjenjem u vakcinisanju, nedovoljno hrabrim odlučivanjem i nedoslednim sprovođenjem mera za borbu protiv kovida i sa insistiranjem na održavanju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara uprkos epidemijskoj neizvesnosti.

U najvećoj i najpopularnijoj partiji u zemlji, LDP, stoga sada jačaju pozivi da se na predstojeće parlamentarne izbore na nivou cele države (koji se očekuju krajem leta ili na jesen) izađe sa novim, ubedljivijim liderom.

Dok najveće opozicione partije sada razmišljaju o tome da na te izbore izađu sa jednim, zajedničkim kandidatom, sam premijer Suga je, komentarišući rezultate glasanja u Tokiju, izjavio da predstoji teška borba i da postoji mogućnost da njegova partija izgubi vlast ako ništa ne preduzme.

Na lokalnim izborima u Tokiju Komunistička partija, koja se tokom predizborne kampanje jasno izjašnjavala protiv održavanja Olimpijskih i Paralimpijskih igara, osvojila je 19 poslaničkih mesta, čime se nametnula kao četvrta najveća pojedinačna politička snaga u četrnaestomilionskoj prestonici.

S obzirom na to da vladajuća koalicija LDP i Komeito nije stekla većinu i da je u prošlom sazivu dominatna stranka "Prvo građani Tokija" izgubila čak 16 poslaničkih fotelja i podršku sada već bivšeg koalicionog partnera partije Komeito, pojedini analitičari smatraju da su glasanjem u Tokiju zapravo najviše dobili komunisti.

Pre svega jer su oni iza sebe ostavili, prema istraživanjima javnog mnjenja, najpopularniju opozicionu stranku s članstvom u celoj zemlji, "Konstitutivnu demokratsku partiju", koja je dobila 15 mesta u gradskoj skupštini (Partija "Prvo građani Tokija", iako vrlo popularna u prestonici, lokalna je stranka koja nema članstvo u drugim delovima zemlje).   

понедељак, 05. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару