"Pravo na smrt" podelilo italijansku javnost

Vrhovni sud i italijanska vlada nemaju usaglašene stavove o pravu da se pacijentima koje u životu održavaju samo aparati, dozvoli da umru. Italijanska javnost oštro podeljena posle najnovijeg slučaja žene koja je danas prebačena u bolnicu u kojoj će umreti.

Otac Italijanke Eluane Englaro, koja je u komi 17 godina, uprkos protivljenju Vatikana i italijanske vlade, prebacio je svoju ćerku na jednu privatnu kliniku na kojoj će biti isključen aparat za hranjenje koji je održava u životu.

Eluana Englaro (38) nalazi se u vegetativnom stanju od saobraćajne nesreće 1992. godine.

Italijanski vrhovni sud je prošle godine doneo odluku kojom se dozvoljava da se okonča njen život.

Odluku su osporili političari i crkveni velikodostojnici ali je ipak, podelila i javno mnjenje u ovoj katoličkoj zemlji, preneo je Rojters.

Eluana je u ranim jutarnjim satima ambulantnim vozilom prebačena u jednu kliniku u gradu Udine, koja je jedina u Italiji pristala da obustavi ishranu.

Aktivisti koji se bore protiv eutanazije - noseći hleb i vodu, što je postao simbol protesta protiv uklanjanja aparata - pokušali su da spreče odlazak ambulatnog vozila u kome je bila Eluana.

Berluskonijeva vlada protivi se eutanaziji

"Za nekoliko dana Italija će izvršiti prvu smrtnu kaznu od 1948. godine", rekao je podsekretar u italijanskom ministarstvu unutrašnjih poslova Alfredo Mantovano.

Vlada je saopštila da je uklanjanje aparata za hranjenje ravno eutanaziji, koja je protivzakonita u Italiji.

Kardinal Havijer Locano Baragan, vatkinaski ministar zdavlja, rekao je u intervjuu dnevnom listu "Republika" da prekid hranjenja i davanja vode znači samo jednu stvar a to je "ubisto s predumišljajem" Eluane Englaro.

Eluanin otac, Bepino Englaro, više od 10 godina putem sudova vodi bitku da se njegovoj ćerki dozvoli da umre.

Međutim, ministar zdravlja u vladi desnog centra premijera Silvija Berluskonija Mauricio Sačoni izdao je naredbu kojom se svim državnim i privatnim klinikama zabranjuje prekid ishrane pacijenata koji se nalaze u komi.

Kritičari kažu da ova naredba nema zakonsku vrednost zato što ne može da bude iznad odluke Vrhovnog suda. Ipak, nekoliko klinika sa kojima je otac Eluane Englaro kontaktirao odbacilo je njegov zahtev, s obrazloženjem da se plaše odmazde vlade.

Medicinski stručnjaci kažu da bi moglo da prođe dve sedmice dok Eluana umre posle uklanjanja aprata za hranjenje ali da neće osećati bol.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару