"Javnost Jermenije i Azerbejdžana mesecima pripremana za rat u Nagorno Karabahu"

Tenzije oko Nagorno-Karabaha su još tokom leta podizane i javnost Azerbejdžana i Jermenije pripremana je da mora doći do rata za tu oblast, objašnjava za RTS bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić. Prema njegovim rečima, najnovija eskalacija sukoba može zahvatiti ceo region i može doći do frontalnih sukoba Jermenije i Azerbejdžana uz nesumnjiv uticaj spoljnih faktora.

Nagorno Karabah je već 30 godina zamrznuti konflikt, a nijedan sukob ne može večno trajati, komentariše bivši ambasador Srbije u Belorusiji i poznavalac prilika na postsovjetskom prostoru Srećko Đukić najnoviju eskalaciju sukoba u Nagarno-Karabahu.

Kako ističe, unutrašnja javnost je pripremana da mora doći do rata za Nagorno Karabah, koji formalno pravno pripada Azerbejdžanu, a nalazi se pod kontrolom Jerevana.

"Azerbejdžan je jedna od najbogatijih zemalja na postsovjetskom prostranstvu, naftno gasna zemlja, koja je ogromna sredstva uložila u nabavku naoružanja", napominje Srećko Đukić.

Međutim, ni Jermenija nije sedela skrštenih ruku.

"Ona je zahvaljujući savezu sa Rusijom dobila mnogo oružja po povoljnim cenama, tako da potencijala za rat što se tiče oružja ima i na jednoj i na drugoj strani, a i mržnje takođe", ističe Đukić i dodaje da su svi pokušaji Moskve, glavnog posrednika između Bakua i Jerevana, da diplomatskim putem dođe do rešenja ostali bez uspeha.

Turska otvoreno stala na stranu Azerbejdžana

Pošto je posrednička uloga Moskve iscrpljena, a tapkanje u mestu decenijama ne zadovoljava ni jednu ni drugu stranu, u sukob su se uključili drugi vanregionalni faktori.

"Turska je do sada vešto izbegavala uplitanje u taj sukob zbog loših odnosa sa Jermenijom, ali i zbog toga što je osuđena za genocid nad Jermenima, ali kako do obnove diplomatskih odnosa dveju zemlje nije došlo, čini se da je zvanična Ankara otvoreno stala na stranu Azerbejdžana i da to može biti potpora Bakuu za ovaj rat", kaže Srećko Đukić.

Prema rečima nekadašnjeg diplomate, najnovija eskalacija sukoba može zahvatiti ceo region i može doći do frontalnih sukoba Jermenije i Azerbejdžana uz nesumljiv uticaj spoljnih faktora.

"Videćemo koliko će Moskva to uspeti da iskontroliše, ali nisam siguran da će Evropska unija i SAD ostati po strani," zaključuje Đukić.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama spore oko Nagorno Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Pregovori o mirnom rešavanju sukoba, u okviru Minske grupe OEBS-a, vode se od 1992. godine.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svoje teritorijalne celovitosti, a Jermenija štiti interese nepriznate Republike Nagorno Karabah, koja ne učestvuje u pregovorima.

среда, 24. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару