Mihail Mišustin, od poreznika do premijera

Predlog da Mihail Mišustin bude novi premijer Rusije juče je uzburkao svetsku javnost. Za tu poziciju nesumnjivo ga je preporučio njegov uspeh na čelu Savezne poreske službe Rusije.

Mihail Vladimirovič Mišustin biće novi ruski premijer, a predložio ga je predsednik Vladimir Putin istog dana kada je kompletna ruska vlada na čelu s Dmitrijem Medvedevim podnela ostavku.

Mišustin, malo poznat javnosti, u Vladi Rusije radi od 1998. godine. Bio je na čelu Savezne poreske službe Rusije od aprila 2010. 

Zahvaljujući poznavanju tehnologije, sa mesta šefa Poreske uprave uveo je najnovije sisteme i znatno unapredio naplatu poreza u zemlji, navode ruski mediji. 

Jedan je od prvih stručnjaka u Rusiji koji je bio "zaražen" digitalizacijom. Uspeo je da transformiše pozamašan, birokratski i korumpirani poreski sistem u modernu i tehnološki naprednu uslugu, primenjujući najbolju svetsku praksu.

Tehnološka rešenja uvedena u režiji Mišustina učinila su plaćanje poreza praktičnim, a većina "sivih" poreskih kombinacija je eliminisana.

Poslovanje je počelo da izlazi iz senke, a naplata poreza u Rusiji je rasla čak i za vreme ekonomske krize.

Mišustin je uspeo da reši jedan od najvećih problema – vratio je PDV u legalne tokove, što je rezultiralo tim da je ovaj porez postao jedan od glavnih izvora prihoda u budžetu zemlje.

Sistemi koje je uveo omogućavali su mu da u Rusiji primeni poseban poreski režim – porez na profesionalni dohodak – koji samozaposlenim građanima omogućava da legalizuju svoje poslovanje bez direktne lične interakcije sa poreskom službom.

Mihail Vladimirovič Mišustin voli sport, a posebno hokej. Član je Nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA iz Moskve.

Oženjen je, ima trojicu sinova.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару