Читај ми!

Francuski stručnjaci: Arafat nije otrovan

Tim stručnjaka iz Francuske odbacio tvrdnje da je Jaser Arafat otrovan, naveo je izvor blizak istrazi, ubrzo pošto je čelnik komiteta Palestinske uprave koji vodi istragu saopštio da će odgovorni za njegovu smrt uskoro biti imenovani.

Stručnjaci iz Francuske odbacili su tvrdnje da je Jaser Arafat otrovan, naveo je izvor blizak istrazi o smrti dugogodišnjeg palestinskog lidera, ubrzo pošto je čelnik komiteta Palestinske uprave koji vodi istragu saopštio da će oni koji su odgovorni za njegovu smrt ubrzo biti imenovani.

"Izveštaj odbacuje teoriju o trovanju i ide ka stavu o prirodnoj smrti", naveo je neimenovani izvor na koji se poziva agencija AFP.

Portparol izraelskog ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor rekao je da rezultati francuske istrage o smrti Arafata "nisu iznenađenje".

Suha Arafat, udovica Jasera Arafata, je u izjavi novinarima u Parizu ukazala da je nalaz francuskih stručnjaka u suprotnosti sa nedavnim izveštajem jedne švajcarske laboratorije, u kojem se kaže da je Arafat verovatno otrovan polonijumom.

Naglasila je da je "uznemirena zbog tih kontradikcija najboljih evropskih stručnjaka", prenela je agencija AP.

"Ja sam veoma uznemirena zbog tih kontradiktornosti. Šta sada o tome treba da mislimo?", rekla je ona, dodavši da nikoga ne krivi za Arafatovu smrt.

Francuska je otvorila zvaničnu istragu o Arafatovoj smrti u avgustu 2012. godine, mesec dana pošto je arapska televizija Al Džazira emitovala dokumentarni film u kome se njegova smrt vezuje za trovanje polonijumom.

U novembru 2012. godine uzeto je oko 60 uzoraka sa Arafatovog tela koji su podeljeni među švajcarskim i ruskim istražiteljima, a francuski tim je sprovodio istragu na zahtev njegove udovice.

AFP podseća da je švajcarska forenzičarska laboratorija saopštila, u novembru, da su Arafatove kosti sadržale nenormalno velike količine retkog smrtonosnog radioaktivnog izotopa - polonijuma, što je "nesumnjivo podržalo" raniji stav da je otrovan.

Čelnik komiteta Palestinske uprave koji istražije smrt dugogodišnjeg lidera saopštio je ranije danas da će Palestinska uprava ubrzo imenovati one koji su odgovorni za njegovu smrt, gotovo deceniju pošto je počela istraga o Arafatovoj "sumnjivoj smrti".

"Obećavam da će sledeća konferencija za novinare biti poslednja i da će biti bačena svetlost na sve koji su počinili ili su učestvovali u zaveri u tom slučaju (ubistva Arafata). Mi se nalazimo u poslednjih 15 minuta istrage", rekao je Tavfik Tiravi za palestinsku Televiziju dana.

Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnica kod Pariza, 11. novembra 2004. godine. Lekari nisu dali jasan odgovor šta je uzrok smrti, a autopsija nikada nije izvršena zbog izričitog zahteva njegove udovice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 10. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару