Читај ми!

Snouden ušao u Rusiju

Pošto je dobio jednogodišnji azil, Edvard Snouden napustio aerodrom Šeremetjevo i ušao na rusku teritoriju. Snouden se zahvalio Rusiji i optužio američke vlasti za nepoštovanje međunarodnog prava. Vašington "ekstremno razočaran".

Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden napustio je aerodrom Šeremetjevo i ušao na rusku teritoriju, pošto mu je njegov advokat uručio potrebne dokumente.

Njegov advokat Anatolij Kučerna rekao je da je Edvard Snouden dobio je jednogodišnji azil u Rusiji, prenosi AP.

Kučerna je rekao da je danas predao dokumenta o azilu Snoundenu, koji je potom napustio aerodrom Šeremetjevo, ali, iz bezbednosnih razloga, nije hteo da obelodani gde će njegov klijent boraviti u Rusiji.

Snouden je zahvalio Rusiji, jer mu je odobrila privremeni azil i optužio američke vlasti za nepoštovanje međunarodnog prava.

"Tokom poslednjih osam godina, mogli smo da vidimo da administracija predsednika SAD Baraka Obame nije pokazala poštovanje međunarodnih i domaćih zakona, ali je pravda na kraju pobedila", rekao je Snouden u prvom javnom komentaru od kada je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo, objavljenom na sajtu Vikiliksa.

Rusiji je zahvalio i Edvardov otac Lon Snouden, rekavši da je "bitka" njegovog sina da objavi osetljive informacije završena.

"Veoma sam zahvalan Rusiji. Bila je ovo zaista duga nedelja. Volim svog sina", rekao je Lon Snouden za ruski Kanal 24.

Snouden se nalazio u tranzitnoj zoni moskvskog aerodroma od 23. juna kada je doputovao u Rusiju iz Hong Konga.

Kučerna je novinarima pokazao fotokopiju dokumenta, prema kojem je boravak Snoudenu odobren do 31. jula 2014. godine. Njegov azil može biti produžen ako to bude zahtevao.

Prema rečima Kučerne, trenutno mesto boravka Snoudena neće biti objavljeno.

On je najtraženija osoba na planeti i njegova bezbednost će biti prioritet, rekao je Kučerna.

Kako je rekao, biviši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost taksijem je sam napustio aerodrom.

Međutim, Vikiliks tvrdi da je Snouden napustio aerodrom sa aktivistom te organizacije Sarom Harison.

"Ekstremno razočaranje" Bele kuće 

Iako je Moskva bila uvrena da slučaj "Snouden"  neće uticati na odnose sa Vašingtonom, Bela kuća je saopštila da su Sjedinjene Američke Države "ekstremno razočarane" odlukom Rusije da odobri azil Edvardu Snoudenu i da bi to moglo da nanese štetu odnosima dve države.

Takav potez Rusije primorao je predsednika SAD Baraka Obamu da preispita plan da prisustvuje Samitu G20, koji će u septembru biti održan u Rusiji, rekao je predstavnik za medije Bele kuće Džej Karni.

Na direktno pitanje da li to znači da će odluka Moskve uticati na nameru Obame da se tokom boravka u Rusiji sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom, Karni je rekao da se "očigledno ne radi o pozitivnom razvoju situacije".

Prema njegovim rečima, odobravanje azila Snoudenu "podriva uspostavljenu saradnju policija i pravosuđa dve zemlje, koja je posebno unapređenja posle bombaškog napada na Bostonski maraton".

Ranije danas, pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Jurij Ušakov rekao je da je Moskva uverena da najnoviji razvoj situacije sa Snoudenom neće uticati na predstojeću posetu predsednika SAD Baraka Obame.

Snouden je najpre krajem maja otišao u Hongkong, odakle je britanskom Gardijanu dao informacije o tajnom američkom programu za špijuniranje na internetu "Prizma".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару