Veštine kačkavaljskog zanata

Mlekarska škola iz Pirota je, na nedavno održanom „Balkan čiz“ festivalu, u konkurenciji 40 učesnika, dobila priznanje za najbolji nastup. Ova škola jedina u Srbiji obrazuje kadar za mlekarsku industriju i čuva tradiciju pravljenja čuvenog pirotskog kačkavalja.

U radionici Mlekarske škole u toku je praktična nastava, na kojoj učenici usavršavaju preradu mleka u kačkavalj.

“Hteo sam da naučim kako da napravim kačkavalj, da naučim sir kako da napravim, da znam kako se pravi jogurt. Svi koji su probali naš kačkavalj, rekli su da je super. Ovo je jedan od najtežih poslova u mlekarskoj industriji - ručna izrada kačkavalja. Ne može svako da radi to, treba fizički da može da izdrži” kaže Luka Panić, učenik 3.razreda Mlekarske škole.

Praktična nastava u školi je veoma važan segment u nastavnom planu i programu. Đaci deo nastaave, gotovo svakodnevno provode u mlekarskoj radionici.

“Trenutno smo na jednom delu izrade kačkavalja. Ovde vidimo da se baskija seče i da učenici sami pare baskiju i prevode je u kačkavalj. Nudimo stipendiju đacima, naročito mlekarima. Oni dobijaju određenu svotu novca kada upišu za prerađivača mleka, imaju besplatan smeštaj u domu, ako nam neko dođe sa strane. Tako da nudimo velike mogućnosti, a najveća je to što nauče zanat, da mogu posle škole odmah da rade” ističe Dragana Jovanović, profesor Mlekarske škole.

Majstori za pravljenje sira i kačkavalja su izuzetno cenjeni svuda u svetu. Ovo je veoma težak posao, ali kada se nauči on garantuje i dobru egzisstenciju. Ovi đaci ovde su garancija da se zanat neće izgubiti. Ali, ovog posla nema bez stada na Staroj palnini. Njih je, na žalost, sve manje i ukoliko i ova deca žele da imaju dobreu egzistenciju, potrebno je da neko zanovi stada na planini. Samo tako, moći će da se ponovo razvije ono od čega je ovaj kraj nekada dobro živeo.

четвртак, 06. март 2025.
21° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса