среда, 05.03.2025, 11:28 -> 15:18
Извор: РТС
Аутор: Маја Мијалковић
Вештине качкаваљског заната
Млекарска школа из Пирота је, на недавно одржаном „Балкан чиз“ фестивалу, у конкуренцији 40 учесника, добила признање за најбољи наступ. Ова школа једина у Србији образује кадар за млекарску индустрију и чува традицију прављења чувеног пиротског качкаваља.
У радионици Млекарске школе у току је практична настава, на којој ученици усавршавају прераду млека у качкаваљ.
“Хтео сам да научим како да направим качкаваљ, да научим сир како да направим, да знам како се прави јогурт. Сви који су пробали наш качкаваљ, рекли су да је супер. Ово је један од најтежих послова у млекарској индустрији - ручна израда качкаваља. Не може свако да ради то, треба физички да може да издржи” каже Лука Панић, ученик 3.разреда Млекарске школе.
Практична настава у школи је веома важан сегмент у наставном плану и програму. Ђаци део настааве, готово свакодневно проводе у млекарској радионици.
“Тренутно смо на једном делу израде качкаваља. Овде видимо да се баскија сече и да ученици сами паре баскију и преводе је у качкаваљ. Нудимо стипендију ђацима, нарочито млекарима. Они добијају одређену своту новца када упишу за прерађивача млека, имају бесплатан смештај у дому, ако нам неко дође са стране. Тако да нудимо велике могућности, а највећа је то што науче занат, да могу после школе одмах да раде” истиче Драгана Јовановић, професор Млекарске школе.
Мајстори за прављење сира и качкаваља су изузетно цењени свуда у свету. Ово је веома тежак посао, али када се научи он гарантује и добру егзисстенцију. Ови ђаци овде су гаранција да се занат неће изгубити. Али, овог посла нема без стада на Старој палнини. Њих је, на жалост, све мање и уколико и ова деца желе да имају добреу егзистенцију, потребно је да неко занови стада на планини. Само тако, моћи ће да се поново развије оно од чега је овај крај некада добро живео.
Коментари