Читај ми!

Uputstvo za rezidbu voća

Zimsku rezidbu voća najbolje je obaviti neposredno pre kretanja vegetacije. Poseban problem je nedostatak orezivača, pa je zanimljivo kada se ovim poslom bave žene, kao što smo imali prilike da zabeležimo na jednom voćnjaku u okolini Bečeja.

Uz iskusnog majstora, orezivanje voća može se naučiti za jednu sezonu, kaže Danka Kokotović iz Odžaka. Posao nije težak, a zarada je dobra, jer je malo onih koji žele da se ovim bave. Počinje zimskom rezidbom u decembru i radi do kraja aprila, kada se reže "na zeleno". Orezivač voća se uz rad dobro upozna i sa strukturom i stanjem zasada, ali najbitnije je da se poštuju određena pravila.

Danka Kokotović, orezivač voća iz Odžaka, kaže: "Sve vodopije skidamo, to su uglavnom nerodne grane koje crpe hranu ostalima. I pazimo na pupoljke, mlade ne diramo. Ima više tehnika, ali jabuka je uglavnom najlakša, višnja je malo komplikovanija, šljiva isto. Najteži su vrhovi kod jabuke i višnje koje nisu rađene četiri-pet godina. Znači, zapuštene."

Na voćnjaku Nedeljka Vasića iz Mileševa kod Bečeja nema predaha. Treba orezati oko 14 000 stabala jabuke. Teško je naći profesionalne orezivače, pa protekle četiri godine ne menja ekipu koja radi ovaj posao. Stanje voćnjaka je prvih dana marta povoljno, ali se plaši prolećnih mrazeva.

Nedeljko Vasić, voćar iz Mileševa, objašnjava: "Izgleda za sad lepo, pupoljci su tu, zasad je sve kako treba. Sad šta će biti, šta nam nosi vreme, to ćemo videti."

Porast dnevnih temperatura će pogodovati razvoju patogena u voćnjaku, pa je sledeći posao preventivno tretiranje.

Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, dodaje: "Čeka se početak vegetacije, bubrenje pupoljaka pa da se krene sa prvim prolećnim tretmanima preparatima na bazi bakra i mineralnih ulja i cilj je da se smanji taj infekcioni potencijal. Jedan izuzetak u ovom period bila je zaštita kruške i kruškina buva, koja je problem sve veći u predhodnih nekoliko godina."

Zimska rezidba voćaka podstiče snažniji rast. Cilj je da se smanji broj grana, kako bi svaka pojedinačno mogla da dobije veći deo energije potrebne za rast i razvoj.

четвртак, 06. март 2025.
7° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса