Zlatiborski napitak za detoksikaciju
U zimskom periodu mnogima se pojača apetit, a u periodu slava ili praznika, prekomerni unos hrane može da izazove i zdravstvene probleme. Zlatiborci od davnina imaju prirodni napitak koji jača imunitet, ali i čisti organizam od toksina.
Neodoljivim ukusima razvnovrsne trpeze, bilo da je reč o posnoj ili mrsnoj, teško se može odoleti, pogotovo u zimskom periodu. Međutim, lekari skreću pažnju na to da umerenost ne škodi, ali prekomerni unos hrane i pića i te kako može nauditi zdravlju.
Dr Nenad Crnčević iz Specijalne bolnice „Čigota" na Zlatiboru, objašnjava: "Pogotovo za osobe koje imaju problem sa poremećenim šećerom, leče šećer ili imaju neko srčano oboljenje, koronarne bolesti. Loše utiče prejedanje, konzumiranje prevelike količine alkohola. Ukoliko je moguće da se disciplinujemo, da u nekom narednom periodu malo pojačamo fizičku aktivnost i da vodimo računa da što manje unosimo masnu hranu."
I dok mnogi, da bi pospešili varenje, posegnu za hemijskim preparatima, na Zlatiboru od davnina koriste vodnjiku. To piće sastavni je deo zimnice.
Jelena Todorović, iz Golova, kaže: "Pripremamo tako što beremo divlje jabuke, divlje kruške, šipurke, glog, kleku, drenjinu, trnjinu. I onda nalivamo sa izvorskom vodom. To stoji dok ne doživi vrenje, i onda može da se koristi. Inače, veoma je lekovita, dobra je za čišćenje organizma, za čišćenje bubrega, s obzirom na to da sadrži puno divljeg voća, koje ima jake antioksidanse. Samim tim i ona je zdrava."
Borivoje Šišović, travar, dodaje: "Posebno cenjena je zbog jednog od najtežih zdravstvenih stanja, koje traje do 24 sata, a to je mamurluk. Kad dođe kosa do kamena, kad nije vajde izbijati klin klinom i kad oćeš Bogu dušu, a on je neće, e onda vodnjiku zaslađenu medom, imaćeš munjebrzni rastanak sa mamurlukom."
I lekari se slažu da ovaj narodni, prirodni i lekoviti napitak blagotvorno utiče na organizam.
Dr Nenad Crnčević navodi: "Ja lično mislim da jeste delotvorno, zato što su to namirnice rastu slobodno u prirodi, i drenjak i divlja kruška i dosta tih namirnica koje se mogu nabrati u ovoj čistoj prirodi. A njihovi sastojci, koji nastaju vrenjem, kažu da su vrlo delotvorni i lekoviti."
Borivoje Šišović, travar, kaže: "Kad se prehladi čeljade u kući znalo se ko ima vodnjike i onda, jamak u šake i onome ko ima vodnjike. To odnosi ko rukom, te smetnje koje postoje u toku zime. Mada, jedino kod Pelagića u knjigama našo sam priču o vodnjici. A ostalo su sve narodna iskustva."
Lekarska iskustva, kada je u pitanju prekomernost u jelu i piću, pokazala su štetnost. Zbog toga savetuju manji unos mesa i masne hrane, a više obroka sa povrćem i voćem. Vodnjika je svakako zdravija od raznih sokova bogatih šećerom.
Коментари