Čvarci kao luksuz
Kilogram čvaraka na pijacama košta i do 2000 dinara, a u pojedinim trgovinama i više od tri hiljade. Nekada je bio nusproizvod, a danas je taj slani mesni delikates, zahvaljujući cenama, postao luksuz.
Zbog posta je opala potražnja za mesnim prerađevinama na užičkoj pijaci. Prodavci zato nisu bili voljni da odgovore na pitanje zbog čega su čvarci skupi, a uprkos tome su tražena roba.
Čačani o tome razmišljaju ovako: „Malo čvaraka, malo pršutice.
Mora da imaš za mezence, za ukućane, za komšije kad dođu".
„Ma ne može se bez njih. Nisu ni jeftini, a nisu baš ni skupi, ali eto. Daj de mene jedno pola kila ovih".
Na cenu čvaraka utiče i to da li su krupniji, sitniji ili duvan čvarci.
Međutim, o razlozima za visoku cenu različito gledište imaju mesari i trgovci.
Milorad Nedeljković, mesar iz Požege kaže: „Ti čvarci su nekad bili nus proizvod, sad su prevazišli cenu pršute, što nije realno".
„Zato što je potražnja velika, zato što se prodaju, što su ukusni, zato što su delikates. I najbolji su kod nas, evo probajte", objašnjava Gordana Starčević, radnica u mesari u Užicu.
Na to se nadovezuje mesar iz Požege: „Za kilogram čvaraka da kupite dva kilograma suve svinjske pršute, stvarno ne može biti realno, niti je normalno da bude takva cena".
Gordana dodaje: „Da se ne prodaju ne bi bili skupi, bili bi jeftini, bili bi kao bela slanina, kao mast".
Zbog ukusa su mnogima neodoljiva slana poslastica, ali nemaju priliku da probaju i kada su topli i tek sveže ceđeni.
Milan Novaković iz Guglja se zbog toga ne odriče tradicije svinjokolja i dobro zna koliko šta košta, i kaže: „Čvarci uopšte nisu skupi za proizvodnju, to je najjeftiniji proizvod koji postoji.
Najjeftiniji proizvod, a samo što je naduvana cena, pa to digli, ljudi otišlo. Do skora čvarke niko nije hteo. Sad su naduvali cenu i sad svi traže e samo čvarke, a najjeftiniji proizvod".
Ali zbog cene, čvarci su postali luksuzni delikates. Domaći su se nekada na pijaci pazarili samo zimi. Popularnost je uticala da ih mesna industrija i prerađivači proizvode cele godine.
Коментари