Читај ми!

Belmuž - na 3. mestu najboljih jela od sira, po izboru portala Tejst Atlas

Gastronomski sajt Taste Atlas Svrljiški belmuž svrstao je na treće mesto u kategoriji jela od sira. Iako su Svrljižani iznenađeni ovom vešću smatraju da je to dobra prilika za promociju ne samo belmuža već celog kraja.

Koja je tajna Svrljiškog belmuža, mnogi se verovatno pitaju, pošto se našao na spisku najboljih jela sa sirom u svetu.

“Nema neke posebne tajne, bitno je da je dobar kvalitetan sir mladi da se dobro rastopi da se zna koliko se stavlja brašno da ne bude ni previše gust ni previše redak i to je sve”, objašnjava Slaviša Aleksić iz Svrljiga.

Na spisku najboljih jela jedino je belmuž iz konkrentog mesta sva ostala su nacionalna, jer se pravi belmuž u Srbiji sprema samo Svrljigu.

“Kod nas pogotovu to je specijalitet i stvarno svi vole. - Ko je vas naučio da pravite?-Pa mene naučila majka i svekrva, pa ja učim snaju”, kaže Drenka Dinić iz Svrljiga.

"Privlačimo goste zbog tog jela ne samo iz Srbije nego i iz inostranstva tako da je postao pravi hit među ljubiteljima domaće hrane, recept verovatno i znate jako je jednostavan, ali priprema baš i nije”, kaže Emina Petrović restoran u Svrljigu.

A recept se čuva i u svrljiškoj mlekari, gde kažu da je visoka pozicija na prestižnom sajtu priznanje pastirima i stočarima koji su prvi belmuž spremili.

“Mi se ovde u Svrljigu bavimo tom proizvodnjom, nasledili smo te recepture, a i sigurno da imponuje da ste vi recimo ispred jednog francuskog fondua ili nekih drugih sireva. Treće mesto je stvarno jedan uspeh i treba ga iskoristiti”, kaže Vladan Krstić, vlasnik mlekare.

“Niko nas nije zvanično kontaktirao, to je bilo neko nezavisno istraživanje tog sajta koji se bavi gastronomijom a sigurno da je ovo prilika koju treba iskoristiti jer mi evo od 2005. godine skrećemo pažnju na to naše tradicionalno jelo sa svrljiških planina na taj naš belmuž”, navodi Miroslav Marković, predsednik opštine.

Sve deluje jednostavno, ali nije, jer je ukus neopisiv, potvrđuje i sajt koji se bavi ukusima hrane širom sveta.

четвртак, 28. новембар 2024.
10° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње