Začinska paprika iz Srbije kvalitetom se izborila za svetsko tržište

Gajenje začinske paprike sve više privlači poljoprivrednike, jer je otkupna cena stabilna i ulaganja u proizvodnju se relativno brzo isplate. Oko 80 odsto naše začinske paprike se izvozi i na svetskom tržištu poznati smo ne po količinama, već po kvalitetu.

U Srbiji se godišnje proizvede oko tri hiljade tona mlevene začinske paprike. Gaji se na oko dve i po hiljade hektara, a više od polovine proizvodnje je na severu Srbije. Oko stotinu proizvođača začinske paprike je u Bačkoj i ova kultura najbolje uspeva na njivama uz prirodna đubriva. U proseku se dobije oko 12, a sada je rod zbog suše 7 tona po hektaru. Ipak, profit i dalje postoji, jer sve ide mahom za izvoz.

“Saradanja sa prerađivačima je dobra, znači sve je otkupljeno kako treba i sve je plaćeno na vreme tako da možemo reći da smo jako zadovoljni što se toga tiče. Uz malo sreće, znanja i normalno navodnjavanja, na ove cene soje kukuruza, možemo reći da je proizvodnja isplativa", ističe Fedor Danko, proizvođač paprika iz Bačkog Petrovca.

Tajna kvaliteta začinske paprike je njeno autohtono seme. Ono najbolje koristi specifičnosti zemljišta i sorta je pogodna za sušenje. Završetak je druge ovogodišnje berbe i u toku je otkup.

"Naši proizvodi završavaju širom Evrope, to su zemlje Evropske unije, izvozimo za Ameriku, izvozimo i za Rusiju”, naglašava Suzana Hajdin, "SD paprika" Martonoš. O cenama kaže: „Ne možemo baš - kada je industrijska paprika u pitanju - da pariramo sa proizvođačima iz ostalih, jer su njihove cene dosta niže, tako da se naša prodaja bazira pretežno na kvalitetu".

Zbog suše, ove godine se posebno prati kvalitet paprike koja se koristi kao ulazna sirovina u preradi. Sve podrazumeva i zahteva poseban tehnološki postupak.

Tehnolog Tamaš Sabo objašnjava: "Naša paprika mora da bude karmin crvene boje i prirodnog mirisa i ukusa. Svaka godina ima svoje izazove, kao stare i nove, i mi se moramo prilagodinit tim izazovima da nađemo rešenje da ostvarimo ovu našu papriku na svetskom tržištu kao poznati brend Srbije i Vojvodine kao martonošku papriku."

U poslednje vreme cena začinske paprike značajno je povećana i na našem tržištu je od tri i po do četiri hiljade dinara za kilogram. Da bi kao potrošači bolje razumeli paritet imajte na umu da je potrebno sedam kilograma ploda za kilogram mlevene paprika.

петак, 22. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње